Το κουνουπίδι αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας, χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία.
Ανήκει στην «οικογένεια» των κραμβοειδών ή σταυρανθών λαχανικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες.
Παράλληλα, είναι πηγή φυτικών ινών και περιέχει σημαντικά ποσά φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Κ, καλίου, φωσφόρου και μαγγανίου.
Από την άλλη, το κουνουπίδι περιέχει και πλήθος ευεργετικών φυτοχημικών συστατικών, όπως οι γλυκοσινολάτες, που έχει φανεί ότι ασκούν αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.