Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς δεν απολαμβάνουν τη γεύση του αγελαδινού γάλατος, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα καρύδας είναι μερικές μόνο εναλλακτικές επιλογές για το πρωινό τους.
Πόσο θρεπτικά όμως είναι τα φυτικά γάλατα και κατά πόσο μπορούν να συγκριθούν με το αγελαδινό;
Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ του Καναδά, στην οποία οι ερευνητές έκαναν crash test ανάμεσα στο αγελαδινό γάλα και σε μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη φυτικού γάλακτος.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο το αγελαδινό γάλα και τα τέσσερα πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα: το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού, το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Food Science and Technology, μετά το αγελαδινό γάλα, που είναι με διαφορά το πιο θρεπτικό, η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι το γάλα σόγιας.
Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα που συνέκριναν οι ερευνητές δεν περιείχαν πρόσθετη ζάχαρη. Παρακάτω θα δείτε ενδεικτικά τα βασικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαπίστωσαν οι ερευνητές για κάθε τύπο γάλατος.
Γάλα σόγιας: το πιο ισορροπημένο
– Καταναλώνεται ευρέως κυρίως χάρη στην αντικαρκινική δράση των φυτικών συστατικών του (ισοφλαβόνες).
– Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για περισσότερο από 40 χρόνια.
– Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αφού παρέχει 8 γραμμάρια του μακροθρεπτικού συστατικού ανά μερίδα 240 ml (όσο και το αγελαδινό).
– Βασικό του μειονέκτημα θεωρούνται τα «αντιθρεπτικά» συστατικά που περιέχει, δηλαδή ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση χρήσιμων θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό.
– Η σόγια είναι επίσης κοινό αλλεργιογόνο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.
Γάλα ρυζιού: γλυκό στη γεύση, φτωχό σε θρεπτική αξία
– Δεν περιέχει λακτόζη και είναι καλή εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη σόγια ή τα αμύγδαλα.
– Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
– Αν δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, υπάρχει κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων, ιδίως για τα μικρά παιδιά.
Γάλα καρύδας: χωρίς πρωτεΐνες, αλλά με πολλά λιπαρά
– Το γάλα καρύδας δεν παρέχει πολλές θερμίδες, ωστόσο οι περισσότερες προέρχονται από λιπαρά.
– Δεν παρέχει καθόλου πρωτεΐνες.
– Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία συμβάλλει στην καρδιοπάθεια.
Γάλα αμυγδάλου: καλή πηγή υγιεινών λιπαρών
– Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), τα οποία θεωρούνται χρήσιμα για τον έλεγχο του βάρους αλλά και το αδυνάτισμα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
– Έχει λίγες θερμίδες (περίπου 35 ανά μερίδα), αλλά είναι φτωχό σε πρωτεΐνες (περίπου 1 γραμμάριο ανά μερίδα).
Γάλα αγελάδας: το πιο θρεπτικό με διαφορά
– Αποτελεί πλήρη τροφή, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά).
– Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή σκελετική υγεία.
– Ορισμένοι άνθρωποι αδυνατούν να επεξεργαστούν τη λακτόζη που περιέχει, γι’ αυτό και πρέπει να το αποφεύγουν στη διατροφή τους ή να επιλέγουν προϊόντα χωρίς λακτόζη.