Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, οι οποίες θα αποτελούν, μέχρι το 2050, την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!
Οι ειδικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι «σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως (από 700.000 που έχουμε σήμερα).Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, συμφωνα με τα διαθεσιμα στοιχεια, περιπου 1.000 άνθρωποι χάνουν καθε χρονο τη ζωή τους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων απο πολυ ανθεκτικά μικρόβια.
Αλλά και η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην κατανάλωση των αντιβιοτικών επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με κεντρικό τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον». Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015, όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.
Κι αυτό τη στιγμή, που, όπως επισήμανε ο συντονιστής του forum για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακοποιός Αντώνης Μαρκογιαννάκης, έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων. «Από την τριετία 1985-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών, σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 φάρμακα ανά τετραετία» είπε χαρακτηριστικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι θεραπευτικές επιλογές των γιατρών έχουν μειωθεί δραματικά, αφενός λόγω της μη κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, αφετέρου λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα αντιβιοτικά.