«Νίκη της επιστήμης» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (ΕΑΕ) τα νέα επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν ακόμα και την οριστική διακοπή θεραπείας για ορισμένους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και τη λειτουργική ίαση της νόσου.
«Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μία νίκη της ιατρικής επιστήμης, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μία κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής» εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) στις 22 Σεπτεμβρίου, η ΕΑΕ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2017 για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν οι ίδιοι να την διακόψουν.
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η οποία όχι μόνο παρακολουθεί συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συμμετείχε στην ανεξάρτητη ευρωπαϊκή μελέτη EURO-SKI (EURO-Stop Kinase Inhibitors) με 42 Έλληνες ασθενείς με ΧΜΛ από τους συνολικά 840. Η μελέτη έδειξε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή του imatinib, 25 από τους 42 Έλληνες ασθενείς δενλαμβάνουν πλέον καμία αγωγή. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «λειτουργική ίαση της νόσου», («functional cure»).
Στους υπόλοιπους 17 ασθενείς που επανεμφανίσθηκε μοριακά η ΧΜΛ, δόθηκε εκ νέου η αγωγή τους και είναι σε άριστη κατάσταση, κλινικά και μοριακά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το nilotinib διεξήγαγε κλινικές μελέτες διακοπής του φαρμάκου, οι οποίες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών υπό nilotinib μπόρεσαν να διακόψουν την καθημερινή αγωγή τους, χωρίς να επανεμφανισθεί μοριακά η ΧΜΛ , όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ.
Με βάση τα πολύ καλά δεδομένα αυτών των μελετών, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές επέτρεψαν, πρόσφατα, να αναγράφεται στο έντυπο ενημέρωσης του σκευάσματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν nilotinib: «Ασθενείς με ΧΜΛ που έχουν αρχίσει θεραπεία με nilotinib και έχουν διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 3 χρόνια, έχουν επιτύχει επίπεδα BCR-ABL (της πρωτεΐνης της νόσου) ΜR 4.5 IS (International Scale EUTOS) για τουλάχιστον έναν χρόνο, μπορούν να διακόψουν την καθημερινή λήψη nilotinib με τις εξής προϋποθέσεις: Μηνιαίος έλεγχος επιπέδων BCR-ABL το πρώτο έτος, έλεγχος επιπέδων BCR-ABL ανά 1 ½ μήνα το δεύτερο έτος».
«Η εξέλιξη αυτή είναι η 2η επανάσταση στην ιστορία της ΧΜΛ, καθώς από το 2001, η μέχρι τότε ανίατη και θανατηφόρος ασθένεια (με μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια) μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν και πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ.
Ο κ. Παναγιωτίδης επισήμανε ότι «είναι μία πολύ σημαντική και ευνοϊκή εξέλιξη για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, ειδικά για όσους πληρούν τα κριτήρια, και αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία γιατί συμμετείχαμε στη μελέτη. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΑΕ αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς, με ιδίους πόρους».
Όπως διευκρίνισε, για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των ασθενών, η ΕΑΕ θα καλύψει την αυστηρά προγραμματισμένη παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της BCR-ABL, όπως επιβάλλεται στα μοναδικά δύο διαπιστευμένα (με πιστοποίηση IS) ελληνικά εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες Αρχές, και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα www.eae.gr.