Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.
Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.
Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.
Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε σαν γονείς και γιατροί, και έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολιάστων η πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.
Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλή και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κλπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.
Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα
Εμβολιαστικό πρόγραμμα
Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο διαδίκτυο, ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το Μαιευτήριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταιό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.
Ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.
Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά τον χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τηνβαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.
Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.
Στους 15 περίπου μήνες θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού.
Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.
Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.
Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για την ιλαρά – ερυθρά – παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.
Από την ηλικία των πέντε περίπου ετών μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ’ όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.
Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επιπλέον στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.
Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.
Στην ηλικία των 12 -1 5 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Πηγή: iatronet.gr