Η ποσότητα του αίματος που απορρίπτει το σώμα, η «συνέπεια» της περιόδου ανά μήνα και ο πόνος που τη συνοδεύει μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για διαταραχές που ίσως η γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί.
Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο γυναικολόγο σας.
1. Εκτενής αιμορραγία: Εάν χρειάζεται να αλλάζετε πολύ συχνά (ανά μία ώρα για περισσότερο από τρεις συνεχόμενες ώρες) ταμπόν ή σερβιέτα, εάν το σώμα απορρίπτει μάζες αίματος ή η περίοδος διαρκεί για περισσότερο από 8 ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς τα παραπάνω μπορεί να υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε εάν αισθάνεστε υπερβολική κούραση ή αν εκδηλώνετε ταχυπαλμίες μετά από σωματική καταπόνηση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην υπερβολική απώλεια αίματος.
2. Ελάχιστη απώλεια αίματος: Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα σε αθλήτριες που προπονούνται σκληρά και σε κοπέλες με πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (λιποβαρείς) μπορεί να οδηγήσει στην αμηνόρροια, δηλαδή την πλήρη διακοπή της περιόδου. Σε υπέρβαρες γυναίκες με ακμή ή τριχοφυΐα στο πρόσωπο, η μικρή απώλεια αίματος μπορεί να υποδεικνύει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
3. Ακανόνιστη περίοδος: Μετά από κάποια χρόνια, η περίοδος λίγο-πολύ σταθεροποιείται και διαταράσσεται μόνο σε περιπτώσεις που επιδρά κάποιος εξωτερικός παράγοντας (π.χ. στρες). Η περίοδος πρέπει να έρχεται κάθε 21-45 ημέρες και να διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες. Εάν δεν παρατηρείται έστω και η παραμικρή σταθερότητα στον κύκλο της περιόδου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
4. Υπερβολικός πόνος: Εάν ο πόνος και οι κοιλιακές κράμπες σας αναγκάζουν να παραμένετε στο κρεβάτι για μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.