Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές αν έχετε πίεση

Τα φάρμακα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ελέγχου της αρτηριακής πίεσης… Η άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Και καθώς υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν την πίεση, αμέσως ή πιο μακροπρόθεσμα, είναι καλό να τις γνωρίζετε και να τις αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας.

Αναψυκτικά
Ακόμη περισσότερο από το αλάτι, τα πρόσθετα σάκχαρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Open Heart, οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν καθημερινά 75 γραμμάρια σιρόπι καλαμποκιού (ένα πολύ συνηθισμένο γλυκαντικό σε αναψυκτικά αλλά και επεξεργασμένες γλυκιές τροφές) έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι ή χυμό λεμονιού.

Επεξεργασμένα κρέατα – αλλαντικά
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) των αλλαντικών και των επεξεργασμένων κρεατικών, π.χ. παστό ή καπνιστό κρέας, μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη την αρτηριακή σας πίεση.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Ζητήστε αλλαντικά με μειωμένο νάτριο, όπως από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου.

Πίτσα
Εάν υποκύπτετε συχνά στη… σαγήνη της πίτσας, τότε μπορεί να έχετε υψηλή πίεση χωρίς καν να το γνωρίζετε. Ο συνδυασμός των αλλαντικών, του τυριού, της έτοιμης σάλτσας ντομάτας και της ζύμης μπορεί να υπερκαλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Πίτσα με λεπτή ζύμη τύπου ιταλική και με πολλά λαχανικά αντί για αλλαντικά.

Κινέζικο φαγητό
Εσείς αγαπάτε την κινεζική κουζίνα, το σώμα σας όμως όχι! Οι σάλτσες που χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλα τα πιάτα τους όπως η σόγια, η πάστα φασολιών και η σάλτσα μυδιών και η teriyaki περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Ζητήστε να σας φέρουν τη σάλτσα στο πλάι και χρησιμοποιήστε τη με φειδώ. Εάν μαγειρεύετε κινέζικο στο σπίτι προμηθευτείτε σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο.

Έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Η έτοιμη σάλτσα ντομάτας, π.χ. ο χυμός ντομάτας ή η κέτσαπ, περιέχουν περισσότερο νάτριο απ’ όσο μπορεί να νομίζετε (συν ζάχαρη!). Οι παρασκευαστές προσθέτουν το αλάτι ως συντηρητικό ενώ η ζάχαρη βελτιώνει τη γεύση της σάλτσας.

Εναλλακτικά επιλέξτε: Επειδή η σάλτσα ντομάτας είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο από την ωμή ντομάτα, γι’ αυτό μην τη στερείστε. Εάν δεν βρίσκετε στο εμπόριο σάλτσα με μειωμένο νάτριο, φτιάξτε σπιτική χρησιμοποιώντας φρέσκιες ντομάτες και άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *