Η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, αλλά και η ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις του νέου νομοσχεδίου, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για να γίνει νόμος του κράτους περνώντας πρώτα από τη Βουλή.
«Ο χρήστης είναι ασθενής, όχι εγκληματίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας με τον τρόπο αυτό το περίγραμμα του νέου νομοσχεδίου. Ωστόσο για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών επιφυλάσσεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση, που μπορεί να φτάνει μέχρι και την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης. Μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνονται στους τρόπους διάγνωσης της εξάρτησης για τη χρήση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θεωρείται διαβλητό αποδεικτικό μέσο δεν θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουν τα δικαστήρια αν ένας κατηγορούμενος είναι ή όχι χρήστης ναρκωτικών.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προγράμματα μεθαδόνης και στις φυλακές. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα προς διαβούλευση μέχρι ποια ποσότητα ναρκωτικής ουσίας θα θεωρείται ότι προορίζεται προς ιδίαν χρήση, ώστε ο δράστης να παραμένει ατιμώρητος. Η σκέψη που πρυτανεύει για την ώρα είναι το κρίσιμο αυτό ζήτημα να καθορίζεται κάθε φορά με την απόφαση του δικαστηρίου.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαϊωάννου ο αριθμός θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών κάθε χρόνο στη χώρα μας φτάνει τα 300 άτομα, ενώ το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές εκτίουν ποινές που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.