Πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τριχόπτωση και τι επιδράσεις έχει στην ψυχολογία μας; Μπορεί η απώλεια μαλλιών να οδηγήσει τους παθόντες σε σοβαρές καταστάσεις αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και σε κατάθλιψη;
Όλοι γνωρίζουμε πως το υπερβολικό άγχος και το στρες, αποτελούν εχθρό του σώματος και σχετίζονται άμεσα με πολύ σοβαρές παθήσεις που αφορούν το δέρμα, τα νύχια αλλά και μαλλιά. Μάλιστα, σε ότι αφορά την υγεία των μαλλιών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η έντονη ψυχολογική φόρτιση- που δυστυχώς αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας για χιλιάδες ανθρώπους- επιβαρύνει την Ανδρογενή Αλωπεκία και ουσιαστικά, είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες της τριχόπτωσης.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που πάσχουν από τριχόπτωση και βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν μέρα με τη μέρα, επηρεάζονται καταλυτικά από την αλλαγή της εικόνας τους και εμφανίζουν την τάση να αγχώνονται ακόμη περισσότερο, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την ψυχολογία τους όσο και το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί.
Οι επιπτώσεις της τριχόπτωσης στην ψυχολογία έχουν απασχολήσει πολλές φορές την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη που να αφορά στη διερεύνηση των ψυχιατρικών διαστάσεων των παθήσεων των τριχών, στην οποία μάλιστα να συμμετέχουν ασθενείς αλλά και ειδικοί σε θέματα θεραπειών του τριχωτού της κεφαλής.
Ψυχολογία και τριχόπτωση!
Αυτό ακριβώς το πεδίο φιλοδοξεί να καλύψει το νέο ερευνητικό έργο της Ιατρικής Σχολής της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο που σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group, στοχεύουν στην ανίχνευση των ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων σε άτομα που πάσχουν από τριχόπτωση με απώτερο σκοπό να τους προσφερθεί κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, ιατρική ομάδα της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλή τον διακριμένο καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της DHI, πρωτοπόρου στον τομέα των θεραπειών του τριχωτού σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται να μελετήσουν σε βάθος τις ψυχολογικές διαστάσεις των παθήσεων των τριχών μέσω ειδικών ερωτηματολογίων που θα δοθούν σε επιλεγμένους ασθενείς της DHI. Tα δεδομένα που θα προκύψουν από τη μελέτη θα συμβάλλουν στον εντοπισμό προβλημάτων ψυχοπαθολογίας όπως το άγχος και η κατάθλιψη και ειδικών προβλημάτων όπως η σωματοδυσμορφία. Στη συνέχεια, οι ασθενείς θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα ενώ όπου κριθεί αναγκαίο, θα προταθεί συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα πριν ή σε συνδυασμό με τη δερματολογική θεραπεία.
Καθηγητής Ψυχιατρικής, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου: «H συγκεκριμένη μέριμνα συνάδει με το σημαντικό θεραπευτικό έργο που επιτελεί η DHI»
Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να δώσουν νέα διάσταση στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος της τριχόπτωσης, ο διευθυντής της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Χαράλαμπος Παπαγεωργίου τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκτιμάται ότι όλοι οι ασθενείς που προσέρχονται στη DHI για διάγνωση και θεραπεία, αντιμετωπίζουν κάποιες ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις. Σκοπός της έρευνας που άρχισε είναι η ανίχνευση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων στα άτομα που πάσχουν από τριχόπτωση, με απώτερο σκοπό να τους προσφερθεί κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Η συμμετοχή των ασθενών στην εν λόγω έρευνα, αναμένεται να συνεισφέρει με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο στη συνεπή διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ξεκινήσαμε αυτό το ερευνητικό έργο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Οργανισμό DHI καθώς η συγκεκριμένη μέριμνα συνάδει με το σημαντικό θεραπευτικό έργο που επιτελεί η DHI».
Για την ανάγκη ψυχολογικής διερεύνησης κάθε ασθενούς που υποφέρει από τριχόπτωση έκανε λόγο ο ιδρυτής και πρόεδρος της DHI, Κωνσταντίνος Γιώτης που ανέφερε σχετικά: «Προσωπικά, ασχολούμαι πολλά χρόνια με τις επιπτώσεις της τριχόπτωσης στην ψυχολογία και μάλιστα, είμαι ο πρώτος που έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες. Για την DHI, η ψυχολογική διερεύνηση κάθε ασθενούς που υποφέρει από τριχόπτωση, αποτελεί προτεραιότητα. Τώρα, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη μελέτη των ψυχολογικών διαστάσεων των παθήσεων των τριχών. Με τον καθηγητή κ. Παπαγεωργίου και την ομάδα του, η μελέτη θα προχωρήσει σε βάθος».
Σωστή διάγνωση πριν από κάθε θεραπεία τριχόπτωσης!
Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 θα φιγουράρει στην δεύτερη θέση των αιτιών αναπηρίας και θανάτου, μετά τις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έμπειρο ιατρικό προσωπικό της DHI, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1970 και σήμερα διαθέτει 57 κλινικές σε όλο τον κόσμο, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεται «αντιμέτωπο» με ασθενείς που έχουν ανησυχητικά πεσμένη ψυχολογία εξαιτίας της απώλειας μαλλιών. «Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά σοβαρά. Όπως για παράδειγμα αυτό ενός νεαρού που έχασε σχεδόν όλα τα μαλλιά του σε ηλικία 20 ετών και ντρεπόταν ακόμη και να βγει από το σπίτι του. Μάλιστα, όταν ήρθε στην κλινική για διάγνωση, φορούσε καπέλο και γυαλιά για να μην είναι αναγνωρίσιμος. Για την DHI, η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι απόλυτη προτεραιότητα με όποιο κόστος. Εδώ, αναγνωρίζουμε ότι η σωστή διάγνωση αποτελεί τη βάση για την επιτυχή και μόνιμη θεραπεία της τριχόπτωσης. Η διαγνωστική διαδικασία που ακολουθούμε είναι η πλέον σύγχρονη που υπάρχει, ονομάζεται DSA και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διερεύνηση της ψυχολογίας του ασθενή. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Για εμάς, προτεραιότητα έχει η υγεία του ασθενή και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συμβάλλουμε με όλα τα μέσα στην αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας του. Ας μην ξεχνάμε πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι καταρχήν ψυχολογικό και στη συνέχεια αισθητικό θέμα αφού η εξωτερική εμφάνιση έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία».
Η καλύτερη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο
Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει τις Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών με τα απαράδεκτα και εντελώς αφύσικα αποτελέσματα ξεπερασμένων τεχνικών που εφαρμοζόντουσαν σε παλιότερες δεκαετίες και που δυστυχώς, εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα, σε πολλές Ελληνικές κλινικές και όχι μόνο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών δεν εκτελούνται από γιατρούς αλλά από ανειδίκευτους νοσηλευτές, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς της DHI, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να πάψει μια και καλή.
«Στην DHI, το όραμα μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο της αποκατάστασης μαλλιών για έναν απλούστατο λόγο: Είναι άρρωστος και καταστρέφει ζωές! Εδώ και 46 χρόνια, αποστολή μας είναι συμβάλουμε στο ευ ζην και στην υγεία του κάθε ασθενή και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε και επενδύουμε στην παιδεία και την επιστήμη. Στην DHI όλες οι συνεδρίες εκτελούνται από γιατρούς που είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι από τη μοναδική Ακαδημία Αποκατάστασης Μαλλιών στον κόσμο, την Ακαδημία της DHI στο Λονδίνο».
Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών DHI Direct που εκτελείται μόνο σε κλινικές της DHI είναι η πιο σύγχρονη και μοντέρνα στον κόσμο ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έχει παρουσιαστεί ζωντανά ακόμη και σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Λυών στη Γαλλία. Πρόσφατα, το ιατρικό team της DHI κατάφερε να φέρει εις πέρας δυο μοναδικά περιστατικά μεταμοσχεύσεων. Το ένα από αυτά αφορούσε σε συνεδρία κατά την διάρκεια της οποίας μεταμοσχεύθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 10.000 τριχών ενώ στο δεύτερο, μεταμοσχεύθηκαν περισσότερες από 5.500 τρίχες σε ασθενή που δεν είχε κουρέψει καθόλου τα μαλλιά του!
«Εκτός από τη συνεργασία μας με την Α Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουμε ξεκινήσει ένα ακόμη ερευνητικό έργο με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που αφορά στη μελέτη των βλαστοκυττάρων στους θύλακες της τρίχας με σκοπό την ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση μαλλιών και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Παραμένουμε πιστοί στο όραμα, την αποστολή και τις αξίες μας. Στην DHI δεν παίζουμε με τους ασθενείς!»