Έξι συμβουλές για να χωνέψετε καλύτερα το φαγητό

xonepsi_fagito.jpg

Σε όλους μας έχει συμβεί να απολαύσουμε ένα ωραίο γεύμα και να το μετανιώσουμε αργότερα όταν το στομάχι μας βαραίνει απίστευτα λόγω δυσπεψίας. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσπεψίας περιλαμβάνουν: φούσκωμα, ρέψιμο, αέρια, κάψιμο ή πόνο στο στομάχι ή στην κοιλιά, ακόμη και ναυτία. Σίγουρα πάντως κανένα από αυτά δεν είναι ευχάριστα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να προληφθούν με τη λήψη των παρακάτω μέτρων για καλύτερη πέψη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Συμπεριλάβετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας

Καταναλώστε τροφές που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι τα καλά βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Μια καλή επιλογή είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και τα προβιοτικά ροφήματα.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό

Το σώμα μας είναι έτσι διαμορφωμένο από την φύση ώστε να ολοκληρώνει τη διαδικασία της πέψης σε όρθια θέση και όχι ξαπλωμένη. Όταν μάλιστα είστε ξαπλωμένοι το σώμα προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει τα αφομοιώσει τα τρόφιμα που καταναλώσατε και κάπως έτσι οδηγείστε στην δυσπεψία. Περιμένετε τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό πριν πάτε για ύπνο.

Τρώτε αργά

Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί πραγματικά να καταπιείτε και μια μεγάλη ποσότητα αέρα που διαταράσσει τη διαδικασία της πέψης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αλλά μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά θέματα. Αντ’ αυτού πίνετε άφθονο νερό μαζί.

Κρατήστε σημειώσεις

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων ώστε να σημειώνετε και να αναγνωρίζετε τα τρόφιμα που σας προκαλούν δυσπεψία. Συχνά τρόφιμα ή ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, καφεΐνη, αλκοόλ ή είναι πικάντικα είναι τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Όχι στα στενά ρούχα

Μη φοράτε εφαρμοστά ρούχα ή ζώνες ενώ τρώτε, καθώς αυτό μπορεί να συμπιέσει το στομάχι και δίνει στην καούρα περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί.

Τσίχλα

Προσπαθήστε να μασάτε τσίχλα μετά το γεύματά σας. Θα βοηθήσει στην παραγωγή του σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στομάχι και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δυσπεψίας.

Αν κάντε τις παρακάτω αλλαγές, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα δυσπεψίας, φροντίστε να δείτε τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα ενδεχομένως να μην υποδηλώνουν πρόβλημα δυσπεψίας αλλά άλλου είδους προβλήματα υγείας όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το έλκος στομάχου ή νόσος της χοληδόχου κύστης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *