Αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος υγείας προανήγγειλε σήμερα κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Υγείας η νέα πολιτική ηγεσία του, με αιχμή την πάταξη της διαφθοράς και την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το χώρο της Υγείας.
Η κοινωνία έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει επανεκκίνηση, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, είπε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η υγεία κλυδωνίζεται καθημερινά, ενώ διαρκής είναι ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ». «Οφείλουμε αυτό να το ανατρέψουμε», συνέχισε, «θέτοντας ως προτεραιότητα ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και πάταξη της διαφθοράς».
«Πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας» είπε χαρακτηριστικά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα. Ο χώρος της υγείας πρέπει να είναι «προνομιακός» μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει η αίσθηση ασφάλειας του πληθυσμού και δίκαιης κατανομής των βαρών, κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και το 2010 βρισκόταν συνήθως στην πόρτα του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους, υπό καθεστώς κινητοποιήσεων. «Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία» είπε, «ο λαός μάς εμπιστεύθηκε να προχωρήσουμε».
Επανέλαβε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος ώστε, όπως είπε, «να τσακίσουμε τη ραχοκοκαλιά της διαπλοκής, να χτυπήσουμε τη διαφθορά». Αναφερόμενος στη διαφθορά στο χώρο της υγείας είπε ότι το «φακελάκι» είναι μόνο το 10% και το υπόλοιπο είναι υπερτιμολογήσεις, επισημαίνοντας ότι «το μηχανισμό της διαφθοράς δεν τον πείραξε κανείς» και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γλέντι». Μάλιστα ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ισοδύναμο μέτρο για την Υγεία.
Προανήγγειλε, επίσης, την άμεση αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού, ώστε οι διαδικασίες να είναι γρήγορες επισημαίνοντας ότι το σύστημα έχει πρέπει να «αιμοδοτηθεί» με προσωπικό.