Για πρώτη φορά μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα συνδέει πειστικά το χρόνιο στρες μιας μητέρας με αυξημένο κίνδυνο, το παιδί της να έχει χαλασμένα δόντια που θέλουν σφράγισμα.
Οι ερευνητές του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King’s College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “American Journal of Public Health”, ανέλυσαν στοιχεία για 716 ζεύγη μητέρας-παιδιού (ηλικίας δύο έως έξι ετών).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια εκείνων των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα (44,2% έναντι 27,9%).
Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.