Απλά μέτρα θα μπορούσαν να ζώσουν 37.000 ζωές στις ΗΠΑ

mikrovia.medium.jpg

Μία καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας τρίτης ηλικίας και τις αρχές δημόσιας υγείας θα μπορούσε να σώσει 37.000 ζωές στις ΗΠΑ μέσα σε πέντε χρόνια, προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και από ένα βακτήριο του εντέρου, το Clostridium difficile, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα.

Τα μικρόβια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά, προκαλούν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ασθένειες και 23.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Τέτοια υπερμικρόβια συνήθως εμφανίζονται όταν υπερσυνταγολογούνται τα αντιβιοτικά.

Σπόροι του βακτηρίου C. difficile, που εξαπλώνονται σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων προκαλώντας βαριάς μορφής διάρροια, ευθύνονται για 500.000 ασθένειες και 15.000 θανάτους ετησίως.

Η απολύμανση των δωματίων με χλωρίνη μπορεί να σκοτώσει τους σπόρους, ενώ το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή τους.

Το C. difficile και τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, περιλαμβανομένου του ανθεκτικού στις καρβαπενέμες (μια κατηγορία αντιµικροβιακών) Εντεροβακτηρίου (CRE) και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, εξαπλώνονται μέσα στους χώρους των νοσοκομείων όταν τα μέτρα ελέγχου των μολύνσεων είναι ανεπαρκή και κυρίως όταν οι ασθενείς μεταφέρονται από τον έναν χώρο στον άλλο, αναφέρει η έκθεση.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τα CDC εκτιμούν ότι η στενότερη συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά 80% τις μολύνσεις με CRE σε μία συγκεκριμένη περιοχή μέσα σε μία πενταετία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 619.000 λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και λοιμώξεις από τον C. difficile καθώς και 37.000 θάνατοι, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα σε μία πενταετία αν υπήρχε καλύτερος έλεγχος ή διαχείριση της χρήσης των αντιβιοτικών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων και των αρχών δημόσιας υγείας.

Αυτό θα μπορούσε να συντελεστεί αν οι δημόσιες αρχές υγείας ειδοποιούσαν τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία για τις επιδημίες από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια σε μία κοινότητα και για την απειλή από μικρόβια προερχόμενα από άλλους νοσοκομειακούς χώρους.

Επίσης, οι χώροι νοσηλείας θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κοινή εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων, σύμφωνα με τα CDC.

«Τα νοσοκομεία που εργάζονται ατομικά δεν μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς τους ασθενείς τους. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο διευθυντής των CDC Τομ Φρίντεν στους δημοσιογράφους.

Για παράδειγμα, εξήγησε ο ίδιος, ένα νοσοκομείο θα μπορούσε να ειδοποιήσει ένα άλλο νοσοκομείο ή μία μονάδα φροντίδας της τρίτης ηλικίας προτού μεταφέρει εκεί έναν μολυσμένο ασθενή. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα μπορούσε κατά την άφιξή του να τοποθετηθεί σε μονάδα απομόνωσης και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα τον υποδεχτεί να φοράει προστατευτική στολή και γάντια για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης.

Επιπλέον, όταν σε ένα νοσοκομείο είναι γνωστό ότι νοσηλεύεται ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μολυσμένων με το C. diff ή με ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά τεστ για να διαπιστωθεί αν άλλοι ασθενείς που νοσηλεύονται στο ίδιο ίδρυμα είναι ενδεχομένως ασυμπτωματικοί φορείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *