Τι φταίει που δεν κοιμόμαστε το ίδιο όπως παλιά

sleep3-656x410.jpg

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν βελτιώσει πολύ τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων… εκτός από τον ύπνο τους!

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, οι άνθρωποι κοιμούνται πλέον λιγότερο απ’ ό,τι οι πρόγονοί τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες κυνηγών στην άγρια φύση της Αργεντινής, οι οποίες ήταν παρόμοιες σε όλες τις απόψεις, εκτός από ένα σημαντικό παράγοντα: το ένα χωριό είχε ηλεκτρισμό και το άλλο όχι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι του χωριού που είχε ηλεκτρισμό κοιμόντουσαν μία ώρα λιγότερο σε σχέση με τους άλλους.

Ο ηλεκτρισμός δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που επηρέαζε τον ύπνο. Και τα δύο χωριά κοιμόντουσαν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, σε σχέση με το καλοκαίρι, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ενός βιολογικού παράγοντα που μας κάνει να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο του κρύους μήνες του χειμώνα.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδωσαν μπρασελέ που μετρούσαν την ποσότητα ύπνου των μελών της κάθε κοινότητας το 2013, ζητώντας τους ακόμη να κρατήσουν σημειώσεις για το πότε έπεφταν για ύπνο και αν κοιμόντουσαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

sleep2.jpg

Μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά, η ομάδα με ηλεκτρικό ρεύμα κοιμόταν μια ώρα λιγότερο απ’ ό,τι η κοινότητα που βασιζόταν στο φυσικό φως.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι ο λόγος για τον οποίο συνέβαινε αυτό ήταν γιατί οι άνθρωποι είχαν την επιλογή να ανάψουν τα φώτα και να πέσουν για ύπνο πιο αργά.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής Horacio de la Iglesia, η μελέτη αυτή δείχνει πώς οι πρόγονοί μας μείωσαν τις ώρες του ύπνου τους, όταν απέκτησαν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό για πρώτη φορά.

Κατά κάποιον τρόπο, η έρευνα αυτή παρουσιάζει τι συνέβη στην ανθρωπότητα, καθώς οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πέρασαν στη γεωργία και τελικά τις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες.

«Όλα τα ευρήματα αποτελούν μια υποτιμημένη μορφή αυτού που ισχύει στις υψηλά βιομηχανοποιημένες κοινωνίες του σήμερα, όπου η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έχει αναστατώσει τρομερά τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων». Ο De la Iglesia πρόσθεσε ακόμη, ότι η διαφορά στη διάρκεια του ύπνου το καλοκαίρι και το χειμώνα δείχνει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη βιολογία μας. «Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε απομονωμένοι από εποχικές επιδράσεις, παρότι γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά ζώα. Νομίζω ότι είναι ακόμα ενσωματωμένο στη βιολογία μας, όσο κι αν κάνουμε όσα μπορούμε για να μειώσουμε τη διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Rhythms.

sleep1.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *