Το καλοκαίρι έρχεται και οι περισσότεροι από εμάς έχουν μπει ήδη στη διαδικασία να χάσουν τα περιττά κιλά και να βγουν με άνεση στην παραλία.
Δεν χρειάζεται, ωστόσο, κανείς να καταφεύγει σε σκληρά προγράμματα, το μόνο που αρκεί είναι να βγάλει από το καθημερινό του πλάνο του ορισμένες «κακές» διατροφικές συνήθειες.
Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
Οσοι πίνουν συστηματικά αλκοόλ έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν βάρος γιατί το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας από τις τροφές μετατρέπεται και αποθηκεύεται σε λίπος. Παράλληλα, απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας αρκετές φορές στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.
Τα προϊόντα τύπου diet
Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν προσθήκες μη επιθυμητών συστατικών. Η αλήθεια είναι πως αυτού του είδους τα τρόφιμα όχι μόνο δεν ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας, αλλά ανοίγουν την όρεξη στους περισσότερους ανθρώπους.
Μελέτη του 2010 είχε αποκαλύψει πως «καίγονται» περίπου 50 πιο πολλές θερμίδες μη κατεργασμένης τροφής απ’ ότι επεξεργασμένης. Γι αυτό είναι καλύτερο να προτιμάμε φρέσκα τρόφιμα από αυτά τα τύπου diet.
Το παρακάνουμε με την υγιεινή διατροφή
Το να τρώμε υγιεινά δεν σημαίνει πως μπορούμε να τρώμε 10 μήλα μαζί με 15 καρότα. Το να τρώμε παραπάνω απ ότι πρέπει, ακόμα και όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. Κάθε τροφή έχει και την ενδεδειγμένη δοσολογία της, ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά.
Παράλειψη γευμάτων
Δεν υπάρχει κάτι πιο καταστροφικό για τον ανθρώπινο οργανισμό από την παράλειψη γευμάτων και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται στο επόμενο γεύμα. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα άτομα που ”καταργούσαν” γεύματα είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και βραδεία ανταπόκριση στην ινσουλίνη, συνθήκες που μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε διαβήτη.
Υπολογισμός θερμίδων
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η μέτρηση θερμίδων τους βοηθά στην απώλεια βάρους, ωστόσο, για άλλους είναι μια επίπονη διαδικασία. Μελέτη έδειξε πως η διαδικασία αυτή είναι τόσο αγχωτική που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της κορτιζόλης, της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη και οδηγεί στο ψυγείο. Δεν λέμε ότι ο υπολογισμός θερμίδων είναι άνευ σημασίας, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν τρόποι που δεν θα προκαλούν στρες, αν τυχόν ξεφυγει κανείς από το πρόγραμμα.
«Συναισθηματικό» φαγητό
Η κατανάλωση φαγητού συχνά συνδέεται με τα συναισθήματα μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουν φάει μια ολόκληρη τούρτα επειδή ήταν στεναχωρημένοι. Τρώμε για αντιμετωπίσουμε το άγχος, τη νευρικότητα, τη στεναχώρια ακόμα και τη χαρά. Για να σταματήσετε το «συναισθηματικό φαγητό» χρειάζεστε καθαρή σκέψη και λογική, ώστε να κοντρολάρετε τα συναισθήματά σας.