Ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση χαρακτήρισε την προσπάθεια ανατροπής του κλίματος στο χώρο της Υγείας, προαναγγέλλοντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «υγειονομικής φτώχειας», όπως την χαρακτήρισε.
«Από την Υγεία θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την μεγάλη ανατροπή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για απορρύθμιση και διάλυση του χώρου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την πρόσληψη 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, Θράκη, Μακεδονία και Θεσπρωτία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Έτσι αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία πρώτη άμεση βελτίωση στο χώρο της Υγείας».
«Προβλήματα υπήρχαν και πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο όμως ήταν πυρηνική βόμβα για την Υγεία, με μεταρρυθμίσεις απορρρύθμισης και διάλυσης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τις διαφορές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την πολιτική βούληση που υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας από τις μνημονιακές επιλογές.
Κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ιδιωτική σφαίρα εισέβαλε στη δημόσια σφαίρα και οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Έγινε μία συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης από την τρόικα. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων ενίσχυσαν την κίνηση αυτή».
«Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη πρόσβαση στην Υγεία, οικονομική επιβάρυνση, μείωση προσωπικού, αύξηση χρόνου αναμονής, μείωση προληπτικής ιατρικής, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Για εμάς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας πολιτικής. Ένας στους τέσσερις είναι ανασφάλιστοι και μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό στην ΕΕ για Υγεία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας
«Πρωταρχικό μέλημα είναι να ανατραπεί η σκληρή αυτή πραγματικότητα για να υλοποιηθεί σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού συστήματος Υγείας. Είναι καθήκον μας να ανατρέψουμε τα κοινωνικά ερείπια στην Υγεία στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Κυρίως για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και για όλους τους πολίτες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους. Στόχο χαρακτήρισε την διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα πρόληψη, εμβολιασμούς και εξετάσεις. «Πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μετά από αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης προανήγγειλε τη διασφάλιση λειτουργίας ΜΕΘ και ΜΑΦ με την ενίσχυση του προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια. «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι αδιανόητο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.