Πάνω από 2.000 τεστ για HIV σε πέντε πόλεις

3C432ECAB571B5B19F4EC84F4D628BD9.jpg

  Στα 2.149 έφτασαν τα τεστ, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, για τη διάγνωση της λοίμωξης HIV και 746 για την ηπατίτιδα C (HEP C), από τον Οκτώβριο του 2014, σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Χανιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη, Εξέταση, Υποστήριξη» όπως ενημέρωσε η Ντίνα Βαρδαραμάτου, συντονίστρια του προγράμματος από τη ΜΚΟ Praksis, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η οργάνωση, με εκπροσώπους της «Θετικής Φωνής», του «Κέντρου Ζωής» και των «Γιατρών του Κόσμου» που συμμετέχουν ως εταίροι.

Τόσο στα τεστ για HIV, όσο και για HEP C, σχεδόν οι μισοί που εξετάστηκαν ανήκαν, ηλικιακά, στην ομάδα 25- 45 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν εξεταστεί ποτέ.

Η ταχεία εξέταση, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015 και περιλαμβάνει δράσεις όπως ελέγχους από κινητές μονάδες, ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης των HIV και HEP C, ενώ σε περιπτώσεις θετικών διαγνώσεων, υπάρχει άμεση διασύνδεση με κέντρα εξειδικευμένης φροντίδας, εξήγησε η κ. Βαρδαραμάτου.

Την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των ασθενών HIV, στην οποία συμβάλει η οργάνωση «Κέντρο Ζωής», περιέγραψε η Μαρία Κουλεντιανού.

«Ο HIV ανήκει πλέον στις χρόνιες παθήσεις, όχι σε αυτές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τη ζωή, επειδή κανείς δεν πεθαίνει πια από τον HIV» υπογράμμισε ο Σοφοκλής Χάνος, εκπρόσωπος της «Θετικής Φωνής», του Πανελληνίου Συλλόγου Οροθετικών στον HIV. Παρόλα αυτά, ο κοινωνικός ρατσισμός εναντίον των οροθετικών ανθρώπων παραμένει στην κοινωνία και το οικογενειακό περιβάλλον, εξαιτίας της άγνοιας που επικρατεί, έχοντας ως αποτέλεσμα διακρίσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων των ατόμων, συμπλήρωσε ο κ. Χάνος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *