Μία νέα και σίγουρα διαφορετική μελέτη αποκαλύπτει κάτι που μάλλον κανείς δε θα φανταζόταν. Όταν η ώρα που πηγαίνουν οι άνθρωποι για ύπνο αντανακλά την ευφυία τους: οι άνθρωποι με υψηλό IQ τείνουν να είναι πιο ενεργοί τη νύχτα και να πηγαίνουν για ύπνο πιο αργά σε σχέση με ανθρώπους με χαμηλότερο IQ.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ενισχύσει την παχυσαρκία, την υπέρταση και σε γενικές γραμμές να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου.
Από την άλλη, η υπνηλία μειώνει την πνευματική απόδοση και, για παράδειγμα, σε αυτή οφείλονται πολλά τροχαία ατυχήματα.
Ωστόσο, οι σωστές ώρες ύπνου είναι αντικείμενο διαμάχης των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μελέτες που δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και την ευφυΐα.
Σύμφωνα με επιστήμονες στο London School of Economics, υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και την ευφυΐα.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αρχαίοι ήταν κυρίως πρωινοί τύποι και η εξέλιξη προς πιο νυχτερινές δραστηριότητες είναι μία νέα εξέλιξη που βρίσκεται σε ανθρώπους με υψηλότερο δείκτη ευφυίας και δείχνει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας πιο αυξημένο.
Η μελέτη αυτή έρχεται σε απάντηση στην ιδέα ότι «ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που σηκώνονται πρωί».
Το 2008, μία άλλη μελέτη είχε δείξει ότι οι βραδινοί τύποι έχουν τάση να είναι λιγότερο αξιόπιστοι, λιγότερο σταθεροί συναισθηματικά και πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη, στους εθισμούς και στις διατροφικές διαταραχές.
Και για να ηρεμήσουν όσοι έχουν τύψεις που κοιμούνται ως αργά, οι βραδινοί τύποι είναι πιο δημιουργικοί και το να ξυπνούν πιο νωρίς τους δημιουργεί μεγάλο άγχος.
Οπότε, εσείς που δεν είστε πρωινοί τύποι, κοιμηθείτε άφοβα.