Οι μελλοντικοί fitness trackers θα είναι πιο «έξυπνοι»

8B1AE78DB9E3B0AEF70151B8E6FAC791.jpg

  Οι fitness trackers του άμεσου μέλλοντος δε θα μετρούν απλά πόσα βήματα κάνατε την ημέρα και θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επιταχυνσιόμετρο, με μια σειρά από νέους αισθητήρες που θα μετρούν από της ηλεκτρικές ιδιότητες του δέρματος, μέχρι οπτικούς αισθητήρες που θα μετρούν τους κτύπους της καρδιάς.

Ένα ερώτημα όμως θα εξακολουθεί να υπάρχει: μπορούν άραγε αυτοί οι αισθητήρες να παρέχουν μια καλύτερη εικόνα της υγείας ενός ατόμου;

«Οι νέες συσκευές παρέχουν βέβαια βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, ωστόσο οι πραγματικές τομές μάλλον βρίσκονται μερικά χρόνια ακόμη μακριά», δήλωσε ο Jason Heikenfeld, ηλεκτρολόγος μηχανικός και διευθυντής του εργαστηρίου νέων συσκευών (Novel Devices Laboratory) στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Η πλειοψηφία των νέων συσκευών εξακολουθεί να μην προσφέρει κάτι παραπάνω από καλά μεν, ανεπεξέργαστα δε, δεδομένα στους χρήστες, είπε από την πλευρά του ο Dan Ledger, ο οποίος ερευνά τις φορετές συσκευές και τις τεχνολογίες υγείας για λογαριασμό της εταιρείας συμβούλων ψηφιακής τεχνολογίας Endeavour Partners στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience, η πρώτη γενιά fitness trackers βασιζόταν κυρίως στα επιταχυνσιόμετρα, τα οποία μετρούν την κίνηση. Αυτό παρείχε μια εκτίμηση για τον αριθμό των βημάτων που κάνει κανείς, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και μια πολύ πρόχειρη εικόνα του ύπνου, όμως όχι κάτι παραπάνω.

Οι νέες συσκευές, ωστόσο, είναι «εξοπλισμένες» με πολύ εξελιγμένους αισθητήρες. Προϊόντα όπως τα Jawbone UP3, Basis Peak και το Microsoft Band έχουν αισθητήρες που μετρούν τη γαλβανική αντίδραση του δέρματος, δηλαδή το πόσο εύκολα ένα ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να «ταξιδέψει» στο δέρμα και τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν κάποιος ιδρώνει, οι οποίες –σύμφωνα με τον Ledger- μπορεί θεωρητικά να συνδεθούν με τα επίπεδα του άγχους.

Ακόμη, οι νέες συσκευές δε θα μετρούν απλά τους καρδιακούς παλμούς ενός ατόμου, αλλά θα αποκαλύπτουν ακόμη τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, το οποίο αποτελεί επίσης ένα μέτρο του στρες, ενώ οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να αποκαλύψουν πόσο οξυγόνο «κουβαλά» μέσα του το αίμα.

Πολλές συσκευές χρησιμοποιούν άλλους αισθητήρες, όπως μετρητές της θερμοκρασίας του σώματος, της ατμόσφαιρας του περιβάλλοντος, ανιχνευτές ακτινοβολίας UV για να μετρούν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ακόμη και μικρόφωνα για να «πιάνουν» το βήχα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *