Πράγματι, τα λαχανικά είναι πιο ασφαλή από μικροοργανισμούς, όταν τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα, εφόσον όλα τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί των εντέρων θανατώνονται με τη θέρμανση.
Συχνά, όμως, ο τρόπος που μαγειρεύουμε ή αποθηκεύουμε ένα τρόφιμο μετά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων.
Σημεία SOS
1. Tα επεξεργασμένα λαχανικά όπως ο χυμός τομάτας και τα τοματάκια σε κονσέρβα επιδέχονται ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον οι αλλοιώσεις κάποιων μικροοργανισμών μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες γιατί εκκρίνουν τοξίνες, όπως οι μυκοτοξίνες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος κατά τη διάρκεια παρασκευής και επεξεργασίας τέτοιων τροφίμων τόσο στη βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας.
2. Τα φρέσκα τρόφιμα γίνονται πιο ευπαθή στην αλλοίωση όταν τεμαχίζονται, αφαιρείται ο φλοιός τους και ανακατεύονται με άλλα τρόφιμα.
3. Προσοχή! Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα για ώρα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
4. Όταν ανακατέψουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία με τρόφιμα που είναι ωμά, τότε ακόμη και τα επεξεργασμένα και «ασφαλή» τρόφιμα, μπορεί αν επιμολυνθούν. Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι ψητές ή μαγειρεμένες μελιτζάνες που ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θεωρούνται ασφαλής, η μελιτζανοσαλάτα όπου τα υλικά πολτοποιούνται και παραμένουν σε αυτή τη μορφή στο ψυγείο για αρκετό διάστημα μετά την προετοιμασία, χωρίς να ξαναζεσταίνονται πριν από την κατανάλωση, μπορεί να είναι επικίνδυνες, λόγω των ωμών υλικών που προστίθενται!
Αρκεί, λοιπόν, αν είμαστε προσεκτικοί στις λεπτομέρειες για να απολαμβάνουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία των τροφίμων χωρίς κινδύνους.
Πηγή: nutrimed.gr