Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δείγματα προέρχονται από ζώα που βρίσκονται σε εκτροφή στη περιοχή της Αττικής (Εκάλη) και τα οποία εμφανίζουν και κλινικά συμπτώματα. Υπογραμμίζεται πως δεν έχει αναφερθεί προσβολή από τη νόσο σε άνθρωπο στην περιοχή της Αττικής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δείγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κωνωποκτονίες και καθαρισμός λιμναζώντων υδάτων).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του (www.keelpno.gr).