Πώς το εγκεφαλικό επηρεάζει την ηθική κρίση των ασθενών

767D9162C49E2E6CCFC94032F8EEC133.jpg

  Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει την «ηθική πηξίδα» των ασθενών, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αναλογίζονται τα λάθη και τις προθέσεις των ανθρώπων.

Ερευνητές από το Μπουένος Άιρες βρήκαν, ότι όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό στην πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου ήταν πιο πιθανό να συγχωρούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προκληθεί σημαντική βλάβη στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η επίδραση στην κρίση των ασθενών είναι παρόμοια με αυτή εκείνων που διαγιγνώσκονται με μετωποκροταφική άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στο αποτέλεσμα μιας κατάστασης, εστιάζοντας λιγότερο στις προθέσεις των άλλων.

Ο Agustin Ibanez από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευρολογίας του Μπούενος Άιρες και η ερευνητική του ομάδα συνέκριναν οκτώ ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου τους, 19 άλλους οι οποίοι υπέφεραν από μετωποκροταφική άνοια, καθώς επίσης και ισόποσο αριθμό υγιών εθελοντών, αναφέρει δημοσίευμα του everydayhealth.com.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωσθεί με κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή, νευρολογική ασθένεια ή είχε υποστεί άλλη βλάβη στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές τους παρουσίασαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια. Σε αυτά περιλαμβάνονταν προβλεπόμενη ή πραγματική βλάβη/ζημιά, τυχαία ζημιά, ανεπιτυχής προσπάθεια για πρόκληση βλάβης/ζημιάς και επιτυχής απόπειρα πρόκλησης βλάβης/ζημιάς.

Τόσο οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό ή είχαν μετωποκροταφική άνοια βαθμολόγησαν το σενάριο της βλάβης εκ προθέσεως χωρίς επιτυχία ως περισσότερο αποδεκτό, σε σχέση τους υγιείς συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι δεύτεροι θεώρησαν την τυχαία βλάβη ως λιγότερο αποδεκτή, συγκριτικά με τους τελευταίους και τους πρώτους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι διαφοροποιήσεις στην ηθική κρίση και στις δύο ομάδες σχετίζονται με τη μειωμένη ενσωμάτωση των προθέσεων και των αποτελεσμάτων» αναφέρει έρευνα.

«Τόσο οι ασθενείς με την παραλλαγή συμπεριφοράς της μετωποκροταφικής άνοιας, όσο και ασθενείς με πρόσθια εγκεφαλικά επεισόδια παρουσίαζαν ανωμαλίες στην ηθική κρίση. Τα ελλείμματά τους σχετίζονταν με βλάβες στην ενσωμάτωση των προθέσεων και των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες ασθενών έκριναν τα διάφορα ηθικά σενάρια με επίκεντρο στη δράση των αποτελεσμάτων, αντί των προθέσεων των πρωταγωνιστών τους» εξήγησε ακόμη ο Dr Ibanez, μιλώντας στην ιστοσελίδα medicalresearch.com.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *