Οι ασθένειες που «κρύβονται» στη γλώσσα

B61D25A805D0DDB6110E99371D7874B8.jpg

  Θυμάστε τότε που ήσασταν μικροί, όταν σας πήγαιναν οι γονείς σας στο γιατρό, που σας ζητούσε να βγάλετε έξω τη γλώσσα σας;

Η γλώσσα μπορεί να αποκαλύψει σημάδια βήχα, πυρετού, ίκτερου, πονοκεφάλου, ακόμη και τις «συνήθειες» του… εντέρου σας και βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση.

Μια υγιής γλώσσα έχει ροζ χρώμα και οι θηλές της (οι υποδοχείς της γεύσης) είναι καθαρές.

Μια γλώσσα με φλεγμονή, ή χρώματος κόκκινου, μαύρου ή άσπρου θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι άλλων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα οι άφθες, ενώ μια πρησμένη γλώσσα «αποκαλύπτει» αλλεργική αντίδραση.

Η μαύρη, αποχρωματισμένη γλώσσα αποτελεί ένδειξη εκτεταμένης χρήσης αντιβιοτικών, ή υπερανάπτυξης μυκήτων σε ασθενείς με HIV, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από την Ινδία.

Επιπλέον, τα μακριά αυλάκια επάνω στην επιφάνεια της γλώσσας αποτελούν σημάδι σύφιλης (σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα), ενώ τα έλκη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Η γλώσσα μπορεί να αποκαλύψει ακόμη στους ειδικούς έλλειψη βιταμίνης Β12, σιδήρου ή φυλλικού οξέος, καθώς επίσης και την αναιμία.

Προχωρώντας σε πιο σοβαρές καταστάσεις, οι πληγές ή τα εξογκώματα στη γλώσσα -ή η ανεξήγητη αιμορραγία- μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του στόματος, όπως προειδοποιεί η οργάνωση Cancer Research UK.

Για τους ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπου η πρόσβαση στους γιατρούς είναι δύσκολη, η απλή διαδικασία της εξέτασης της γλώσσας ενός ασθενούς αποδεικνύεται εμπόδιο.

Για το λόγο αυτό, μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία, προχώρησε στην ανάπτυξη ενός νέου τεστ, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Το νέο διαγνωστικό σύστημα, όπως αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Biomedical Engineering and Technology, συνδυάζει τα συμπτώματα με μια ψηφιακή ανάλυση μιας εικόνας της γλώσσας του ασθενούς.

Το νέο αυτό λογισμικό ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rajalakshmi Engineering College και τη σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών του πανεπιστημίου VIT.

Στην παρούσα μορφή, το λογισμικό «διαγιγνώσκει» 14 διαφορετικές ασθένειες, ωστόσο όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να προσθέσουν ως επιπλέον πληροφορίες δεδομένα από τα μάτια των ασθενών, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τις «ικανότητες» του συστήματος που ανέπτυξαν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *