Ένας νέος μηχανισμός για την ασύρματη τροφοδότηση ηλεκτρονικών συσκευών, που θα ενσωματώνονται μέσα στο σώμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, από την αντιμετώπιση του Πάρκινσον μέχρι την αυτόματη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς.
Μηχανικοί από το πανεπιστήμιο του Stanford ανέπτυξαν μία νέα τεχνική «mid-field wireless transfer», η οποία βοηθά στην εξάλειψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί με τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα.
Προς το παρόν, οι συσκευές φορτίζονται με ενέργεια είτε από μια μπαταρία που έχει ενσωματωθεί στο σώμα ή από κάποιο κοντινό πεδίο ασύρματης μεταφοράς, κάτι σαν το μηχανισμό τροφοδοσίας που έχουν κάποιες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, αναφέρει ο James Vincent στον Independent.
Οι μπαταρίες, ωστόσο, είναι μια δυσάρεστη επεμβατική μέθοδος για τους ασθενείς, ενώ η κοντινού πεδίου ασύρματη μεταφορά ενέργειας μπορεί να εμφυτευτεί ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Η νέα αυτή τεχνική προσπερνά αυτά τα προβλήματα, δημιουργώντας ηλεκτρομαγνητικό κύμα, που ταξιδεύει μέσα από τη σάρκα, χωρίς να απορροφάται ή να διασκορπίζεται.
Ο μηχανισμός λήψης δεν είναι μεγαλύτερος από ένα κόκκο ρυζιού, ενώ η πηγή ενέργειας είναι επίπεδα και το μέγεθός της δεν ξεπερνά αυτό μιας πιστωτικής κάρτας.
«Πρέπει να κάνουμε αυτές τις συσκευές όσο πιο μικρές γίνεται, προκειμένου να μπορούμε να τις εμφυτεύουμε όσο πιο βαθιά γίνεται στο σώμα και με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξουμε νέες τεχνικές για τη θεραπεία ασθενειών και την αντιμετώπιση του πόνου» ανέφερε η επικεφαλής μηχανικός Ada Poon.
Τα συμπεράσματα των εργασιών της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science.