Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ο καθηγητής James O Hill από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κολοράντο των Η.Π.Α. πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση για τον έλεγχο του βάρους, που βασίζεται σε «μικρές και ανώδυνες» αλλαγές στην καθημερινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
«Όταν οι αλλαγές αυτές γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, επωφελούμαστε χωρίς να νιώθουμε στέρηση», ανέφερε κατά την ομιλία του.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους των Η.Π.Α. (US National Registry of Weight Control), του οποίου είναι συνιδρυτής, αυτή την προσέγγιση υιοθετούν οι περισσότεροι από εκείνους που διατηρούν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους τους.
Τι κάνουμε λάθος μέχρι σήμερα
Ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι με πρόβλημα βάρους αγνοούν τη σημασία του ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή ότι πρακτικά, το βάρος μειώνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε είναι λιγότερες από τις θερμίδες που «καίμε» για τις μεταβολικές μας ανάγκες και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Όμως, όπως δείχνουν τα δεδομένα, για να έχει κανείς αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου πρέπει να κάνει αλλαγές και στις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή όχι μόνο να μειώσει το φαγητό του αλλά να βάλει και συστηματικά την κίνηση στη ζωή του.
Οι μικρές αλλαγές που μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα
Αν δυσκολεύστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, μικρές αλλά έξυπνες και διαχρονικές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές και τη σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα:
• Μασάτε αργά, έτσι ώστε το γεύμα να διαρκέσει περισσότερο και αντισταθείτε στη δεύτερη μερίδα
• Έχετε φρέσκα λαχανικά διαθέσιμα για μασούλημα όσο ετοιμάζετε το γεύμα σας
• Δεν χρειάζεται να κόψετε τα γλυκά. Για να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες μερίδες, ικανοποιήστε την ανάγκη σας για γλυκό τρώγοντας μια μικρή ποσότητα
• Χρησιμοποιήστε γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων αντί για ζάχαρη στο τσάι και τον καφέ σας και επιλέξτε light αναψυκτικά
• Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά (γάλα και γιαούρτι) με τα αντίστοιχα χαμηλότερων λιπαρών (ημι-αποβουτυρωμένα). Προτιμήστε light τυριά
• Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα
• Περπατείστε μέχρι ένα κοντινό κατάστημα, το ταχυδρομείο ή το καθαριστήριο για τις καθημερινές εργασίες
• Ανεβείτε από τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ
• «Αποδράστε» από το άγχος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά με ένα περίπατο
• Βρείτε ένα βηματομετρητή. Φορέστε τον για 5 έως 7 μέρες, ώστε να δείτε πόσα βήματα κάνετε συνήθως. Έπειτα, προσπαθήστε να κάνετε 2.000 επιπλέον βήματα κάθε μέρα. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά το στόχο των βημάτων σας.
Πηγή: neadiatrofis.gr