Τι σημαίνει διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά

A4B54C0CCD2D5D15A96C584C7BE0188A.jpg

  Οι διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς έχουν να κάνουν με την υιοθέτηση ανθυγιεινών και εξαιρετικά ακραίων συμπεριφορών για τον έλεγχο του βάρους, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται και από αδηφαγικά επεισόδια.

Τα άτομα που έχουν αυτή τη συμπεριφορά έχουν και μια μη υγιή σχέση με το φαγητό αλλά και το σώμα τους, η οποία φαίνεται να επηρεάζει τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία τους.

Δεν πληρούν τα κριτήρια για κάποια διατροφική διαταραχή, όπως η ψυχογενής βουλιμία, η ψυχογενής ανορεξία και η διαταραχή αδηφαγίας.

Ουσιαστικά, η διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς αποτελεί μια υποκλινική περίπτωση των παραπάνω σαφώς ορισμένων διατροφικών διαταραχών, η οποία μπορεί να εξελιχθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες σε διατροφική διαταραχή ή να παραμείνει ως έχει παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς είναι το αποτέλεσμα μιας ψυχολογικής ή συναισθηματικής επιβάρυνσης του ατόμου, η οποία μπορεί να οδηγεί στη λεγόμενη συναισθηματική υπερφαγία. Όμως, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, ευρήματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania σε νεαρές γυναίκες υποστήριξαν ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές πιθανά να επιβαρύνουν τη διάθεση γυναικών που ανησυχούν για τη δίαιτά τους και την εικόνα του σώματός τους.

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη διάθεση των συμμετεχουσών πριν την εκδήλωση της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς αλλά η αρνητική διάθεση ήταν σημαντικά υψηλότερη μετά από την υιοθέτηση της παρούσας συμπεριφοράς.

Η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή διατροφική κατάσταση η οποία πλήττει περίπου το 15% των ενήλικων γυναικών και σίγουρα εμπλέκει τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου είτε ως αίτιο είτε ως αποτέλεσμα. Τα άτομα που εμφανίζουν ανάλογες συμπεριφορές, θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς με σκοπό να τις ελέγξουν και να ελαχιστοποιήσουν τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *