Οι κινήσεις των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

1CEEAD668848E2A7B6F90C0174BF764D.jpg

  Με αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος «Development & Democracy» που υλοποιεί η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, καθώς και πολίτες, συζητήθηκε ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής τονίστηκε η ανάγκη της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής που αφορά στην ανάπτυξη, καθώς και η ανάγκη για την προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των κρατικών και μη-κρατικών φορέων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της πολιτικής αναπτυξιακής ατζέντας.

Σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών αποτελούν τον άμεσο συνομιλητή και συν-διαμορφωτή αναπτυξιακών πολιτικών με το κράτος, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι φορείς παραμένουν απλοί παρατηρητές στο διάλογο για την ανάπτυξη.

«Για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας στους αρμόδιους χάραξης πολιτικής – να ασκήσουμε επιρροή – πρέπει να ανανεώσουμε την περιγραφή του ποιοι είμαστε και των αξιών που πρεσβεύουμε καθώς και των αλλαγών που θέλουμε να δούμε…. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που συνεχώς λαμβάνουμε από τα μέλη μας από την Ελλάδα, εδώ δεν υπάρχει ο χώρος και η πολιτική θέληση για ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ΜΚΟ και των κρατικών παραγόντων», αναφέρει ο Seamus Jeffreson, Γενικός Διευθυντής της CONCORD.

Ακόμα και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει οριστεί για να θεσπίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, η Κοινωνία των Πολιτών είναι απούσα.

«Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα και το αντίστοιχο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 803, 1/4/2014) για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα θεσπίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ. Φυσικά, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι επιτέλους το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη του ως προς την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά μας ανησυχεί βαθειά ότι αυτό γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς την προαπαιτούμενη διαβούλευση με εκπροσώπους της», αναφέρει η Γλυκερία Αράπη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πλατφόρμας και Διευθύντρια Λογοδοσίας και Οργανωσιακής Ανάπτυξης στην ActionAid Ελλάς.

Η Ελληνική Πλατφόρμα, ενισχυμένη από τη στήριξη της CONCORD, προσφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, φέρνοντας καλές πρακτικές, εμπειρίες και αποτελέσματα από άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Εάν θέλουμε να είμαστε Ευρώπη, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε και σαν Ευρώπη», αναφέρει η Marina Sarli, Συντονίστρια του Προγράμματος Development & Democracy. «Θα ήταν ευκαιρία η Ελλάδα να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο και υποδειγματικό για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο θα αποτελούσε καλή πρακτική για άλλες χώρες, και προς αυτήν την κατεύθυνση και εμείς και η Concord μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε».

Τέλος, δόθηκε έμφαση στην υποχρέωση από πλευράς των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών να εφαρμόζουν ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, το οποίο θα τους βοηθήσει να εδραιώσουν την αξιοπιστία τους απέναντι στους φορείς λήψης αποφάσεων, αλλά και απέναντι στο ευρύ κοινό. Το Πρόγραμμα «Development & Democracy» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα προς την κατεύθυνση αυτή.

«Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, όλες οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών οφείλουν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της ως βασικού πυλώνα της δημοκρατίας και να κάνουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όχι απλώς προτεραιότητα, αλλά ταυτότητά της», αναφέρει η κ. Γλυκερία Αράπη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *