Πόσες μυρωδιές μπορείτε να αναγνωρίσετε

C154D872DC65F4E28ADC6D3496F6FA76.jpg

  Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ξεχωρίσει περίπου τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο μυρωδιές και ίσως ακόμη περισσότερες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Παλαιότερα, πιστεύαμε ότι ο άνθρωπος ήταν ικανός να διαχωρίσει περίπου 10.000 διαφορετικές οσμές, όμως οι αμερικανοί ερευνητές δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολλές εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος.

«Είμαστε πολύ καλύτεροι σε ό,τι αφορά τις οσφρητικές μας ικανότητες, σε σχέση με αυτά που πιστεύαμε παλαιότερα» ανέφερε στο Live Science η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, Leslie Vosshall.

Ο αριθμός 10.000 είχε εμφανιστεί στην επιστημονική βιβλιογραφία, ωστόσο ελάχιστοι ερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να τον ελέγξουν.

Στη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες αναφέρονται στις υποψίες που είχαν ότι η ανθρώπινη μύτη είναι σε θέση να αναγνωρίσει περισσότερες από 10.000 οσμές, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι μια τυπική μύτη έχει 400 οσφρητικούς υποδοχείς.

Το ανθρώπινο μάτι έχει τρεις υποδοχείς χρώματος, κι όμως οι άνθρωποι μπορούν να δουν μέχρι 10 εκατομμύρια χρώματα, υποστηρίζουν στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μίγματα από 128 διαφορετικά μόρια αρώματος, τα οποία θύμιζαν μυρωδιές όμως αυτή του γρασιδιού ή του λεμονιού, όμως όταν αναμιγνύονταν μεταξύ τους δημιουργούσαν οσμές που έμοιαζαν άγνωστες.

Η ερευνητική ομάδα της Vosshall έδωσε στους εθελοντές τρία φιαλίδια με τις μυρωδιές –δύο από ένα άρωμα και ένα τρίτο, διαφορετικό- και τους ζήτησε να προσδιορίσουν τη βασική μυρωδιά. Οι εθελοντές επανέλαβαν τη διαδικασία με περισσότερα από 260 σετ από φιαλίδια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο συχνά οι εθελοντές προσδιόρισαν σωστά τα διαφορετικά φιαλίδιο, και εκτίμησαν πόσες μυρωδιές θα μπορούσε να διακρίνει ένας μέσος άνθρωπος από όλα πιθανά μίγματα από τα 128 μόρια.

Τα αποτελέσματα τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 128 μόρια αρωμάτων, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *