Η αποκαλούμενη ως «ορμόνη του έρωτα» -η οξυτοκίνη- που πιστεύαμε ότι ενθαρρύνει την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, όπως αναφέρουν επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνά τους… μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει περισσότερο ανειλικρινείς και να «βάζει» ψέματα στο στόμα μας.
Η συγκεκριμένη ορμόνη συνδέεται, επίσης, με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενεργοποιώντας την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και ενισχύοντας το δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος.
Θεωρείται, ακόμη, ότι παίζει σημαντικό θετικό ρόλο στις κοινωνικές συναναστροφές και γι’ αυτό αποκαλείται ακόμη ως «η ορμόνη της αγκαλιάς» ή «η χημική ουσία των χαδιών», γράφει ο Adam Withnall στον Independent.
Κι όμως, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πλαίσιο ενός πειράματος σε ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ψέματα, αφότου εισέπνευσαν την ορμόνη οξυτοκίνη, σε σχέση με εκείνους που εισέπνευσαν ένα ψευδοφάρμακο (placebo).
Σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τον Carsten de Dreu από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, πρόκειται για «την καλύτερη απόδειξη μέχρι στιγμής, ότι η οξυτοκίνη δεν είναι η ουσία της ‘ηθικής’. Δεν κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο ηθικούς, αλλά μετατοπίζει την προσοχή τους από τους εαυτούς τους στην ομάδα/φυλή τους».
Ενώ η σύνδεση μεταξύ οξυτοκίνης και θετικής ανθρώπινης συμπεριφοράς έχει αποδειχτεί σε πολλά πειράματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη τους έδειξε πως τα πράγματα είναι… ελαφρώς πιο πολύπλοκα από αυτό.
«Κάνει τους ανθρώπους πιο ανήθικους, όταν βρίσκονται σε οργανωμένες ομάδες. Στα πειράματα που διεξάγαμε όσοι είχαν εισπνεύσει οξυτοκίνη εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να εξαπατήσουν και να κλέψουν χρήματα, σε σχέση με τους υπόλοιπους, για το καλό της ομάδας τους. Η οξυτοκίνη μετατοπίζει το ενδιαφέρον του ατόμου από ένα προσωπικό, ιδιοτελές συμφέρον στο συμφέρον της ομάδας» εξήγησε ο De Dreu στο The Scientist.