Η αύξηση του σωματικού βάρους σίγουρα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη διατροφή μας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να το επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα. Παράγοντες που είτε μπορούμε να επηρεάσουμε είτε μαθαίνουμε να ζούμε με αυτούς. Ας δούμε τους κυριότερους:
Αυστηρές και στερητικές δίαιτες
Οι απότομες και στερητικές μέθοδοι – δίαιτες για απώλεια βάρους αποτελούν ίσως τη βασικότερη αιτία που παίρνουμε εύκολα βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου τύπου δίαιτες όχι μόνο μας εξαντλούν αλλά λόγω της απότομης απώλειας βάρους προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή των καύσεών μας. Αποτέλεσμα είναι όταν σταματάμε τη δίαιτα και τρώμε απλά φυσιολογικά, ακόμη και χωρίς υπερβολές, να παίρνουμε πανεύκολα βάρος.
Έχουμε στρες
Σύμφωνα με τις έρευνες οι στρεσογόνες συνθήκες (οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή στην οικογένεια), μας δημιουργούν λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, τα οποία με τη σειρά τους, ηρεμούν τις ορμόνες του στρες. Άλλωστε σήμερα και επίσημα, η επιστήμη έχει αποδεχτεί τον όρο της ηδονικής υπερφαγίας, της λατρείας δηλαδή προς το λιπαρό φαγητό, όχι ως μέσο κορεσμού αλλά ως μέσο εκτόνωσης και απόλαυσης.
Τα γονίδια
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία οφείλεται κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 70 % στην κληρονομικότητα. Κακός μεταβολισμός, ορμόνες, σωματότυπος, είναι κάποια πράγματα που τα κληρονομούμε από τους γονείς μας και μας επηρεάζουν σημαντικά στο βάρος μας.
Κακός ύπνος
Ερευνητές τονίζουν ότι η στέρηση ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών μας, προκαλώντας τόσο τη μείωση της λεπτίνης (που βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι), όσο και στην αύξηση της γκρελίνης (η οποία προκαλεί την πείνα). Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρόλο που δεν είμαστε και έτσι τρώμε. Επίσης, η έκκριση κορτιζόλης όταν είμαστε ξύπνιοι το βράδυ, προάγει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλεια του.
Το βάρος του συντρόφου μας μετράει
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine η αύξηση του σωματικού βάρους, ή η απώλεια κιλών μπορεί να είναι μεταδοτική. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι αν ο ένας σύζυγος είναι παχύσαρκος, ο άλλος έχει 37% περισσότερες πιθανότητες να γίνει επίσης παχύσαρκος. Ακόμη βέβαια πιο έντονη είναι η επιρροή στα παιδιά, όπου ένα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων γονέων έχουν παιδιά με βάρος μη φυσιολογικό.
Τρώμε γρήγορα
Η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος, για να αντιληφθεί ότι υπάρχει τροφή στο στομάχι, χρειάζεται περίπου 17 – 18 λεπτά. Όταν λοιπόν τρώμε γρήγορα δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Αν λοιπόν πεινάτε ακόμη μετά το φαγητό, κάντε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών και … τα ξαναλέμε.
Ορμονικές διαταραχές
Σίγουρα ορμονικά προβλήματα όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμός κ..α μπορεί να παίζουν το ρόλο τους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουμε τις υπερβολές στη διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Κακή εντερική λειτουργία
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια αιτία κακής αποτοξίνωσης του οργανισμού και μιας εν γένει δυσλειτουργίας, ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρους. Στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή στην εντερική μας χλωρίδα μπορεί να σχετίζεται και με αύξηση βάρους.
Αν λοιπόν έχετε κάτι από τα παραπάνω, έχετε ένα ή πολλούς λόγους παραπάνω για να προσέχετε τη διατροφή σας και να κάνετε την άσκηση τρόπο ζωής.
Πηγή: neadiatrofis.gr