Η απόφαση να προχωρήσει κανείς σε μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής, όπως για παράδειγμα τα εμφυτεύματα στήθους ή η ρινοπλαστική, είναι πολύ σοβαρή και κανείς θα πρέπει να συσκεφθεί πολύ καλά με τον εαυτό του (και το γιατρό του) προτού καταλήξει να την πάρει.
Η ψυχολόγος Eileen Bradbury αναφέρει ότι κανείς πρέπει να απαντήσει στις παρακάτω δέκα ερωτήσεις, προτού πάρει μια οριστική απόφαση.
Η ίδια έχει εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια επάνω στην ψυχολογία της εμφάνισης με ανθρώπους, που έχουν μπει στη διαδικασία να σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια αισθητική χειρουργική επέμβαση.
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς το πραγματικό του κίνητρο –συνήθως για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους- και να καταλάβει αν πραγματικά μπορεί να τον βοηθήσει σε κάτι μια τέτοια επέμβαση» ανέφερε η ίδια σε δημοσίευμα του nhs.uk.
Σύμφωνα με την Bradbury είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του. «Εσείς θα είστε εκείνοι που θα πρέπει να ζήσουν με το αποτέλεσμα της επέμβασης. Αν βιαστείτε και προχωρήσετε στην επέμβαση χωρίς να το έχετε σκεφτεί πολύ σοβαρά, μπορεί το αποτέλεσμα να σας απογοητεύσει, ακόμη κι αν η επέμβαση χαρακτηριστεί ως επιτυχής».
Ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσετε μέσα σας
1. Πόσο καιρό σκέφτομαι να προχωρήσω σε αυτήν την επέμβαση;
2. Υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που μου «ξύπνησε» αυτήν την επιθυμία;
3. Πώς είναι η ζωή μου τώρα;
4. Γιατί σκέφτομαι να κάνω την επέμβαση τώρα;
5. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να πετύχω τα αποτελέσματα που θέλω;
6. Περιμένω το χειρουργείο να αλλάξει την εμφάνισή μου, αλλά και τη ζωή μου;
7. Θέλω να το κάνω για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου, ή για να ευχαριστήσω κάποιον άλλον;
8. Περιμένω η επέμβαση να βελτιώσει τη σχέση μου;
9. Περιμένω η επέμβαση να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητές μου ή τις πιθανότητές μου στον εργασιακό χώρο;
10. Μπορεί όντως το χειρουργείο να μου δώσει την εμφάνιση που θέλω πραγματικά;
Αν νιώθετε αγχωμένοι για τις σχέσεις σας, τις κοινωνικές σας δεξιότητες ή το μέλλον σας στον εργασιακό χώρο, δεν είναι σωστό να υποθέσετε ότι μια αισθητική επέμβαση μπορεί να τα διορθώσει όλα αυτά.
Αντίθετα, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε ένα σύμβουλο καριέρας ή ένα ψυχολόγο. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος σας και να «χτίσετε» ξανά την αυτοπεποίθησή σας.
«Αν λαμβάνετε θεραπεία για κάποια ψυχιατρική διαταραχή, όπως κλινικό άγχος ή κλινική κατάθλιψη, πρέπει να αναβάλετε τη λήψη της απόφασης» λέει η Bradbury.
Αν -αφότου απαντήσετε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, εξακολουθείτε να θέλετε να προχωρήσετε στην επέμβαση- θυμηθείτε ότι αυτή θα είναι μόνο ένα κομμάτι του εαυτού σας.
«Θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε την περισσότερη δουλειά από μόνοι σας –σε ό,τι αφορά την κοινωνική σας ζωή, τη διατροφή σας, τη δουλειά σας κ.ά» κατέληξε η ψυχολόγος.