Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

D232D035ECA709516DEED65024021DB4.jpg

  Το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτίρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%).

Στις ΗΠΑ εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο παθαίνουν καρδιακή προσβολή 38.000 γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πολλές φορές τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής συγχέονται με άλλες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η δυσπεψία.

Δείτε παρακάτω ποια συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν πρέπει να αγνοήσετε:
Μούδιασμα στο ένα, ή και τα δύο, χέρια ή πόδια.

Ενώ πολλές φορές το αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια ή τα πόδια οφείλεται σε κάποιο πιασμένο νεύρο ή αρθρίτιδα στο λαιμό, είναι σημαντικό να αποκλείσει κανείς τα καρδιακά προβλήματα, υποστηρίζει η Dr. Nieca Goldberg, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Γυναικών Joan H. Tisch Center for Women’s Health στο NYU Langone Medical.

Είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν νιώσετε κάποιο μούδιασμα στα άκρα σας.

Ναυτία/έμετος
Αν το «αναστατωμένο στομάχι» σας συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κρύος ιδρώτας ή πόνος στο στήθος και την πλάτη… δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Ενδέχεται να μην είναι απλός στομαχόπονος ή κάποιος ιός, γράφει η Rachel Rabkin Peachman στο Fox News.

Σας κόβεται η αναπνοή/η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ μιας κρίσης πανικού και καρδιακής προσβολής, καθώς οι δύο αυτές περιπτώσεις «μοιράζονται» τα ίδια συμπτώματα.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να οφείλονται σε κάποιο αγχωτικό γεγονός (αν και όχι πάντα), ενώ άλλα σημάδια αποτελούν το τρέμουλο και ο αυξημένος φόβος.

Επιπλέον, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και συνήθως περνούν μετά από μερικά λεπτά.

Αντίθετα, τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής συνήθως ξεκινούν σιγά σιγά και στη συνέχεια εντείνονται.

Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουρες για το τι ακριβώς σας συμβαίνει, είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Πόνος στο σαγόνι

Αν παθαίνετε καρδιακή προσβολή ενδέχεται να νιώσετε κάποιο πόνο στο σαγόνι, καθώς τα νεύρα που περνούν από εκεί βρίσκονται κοντά σε αυτά που συνδέονται με την καρδιά.

Αν ο πόνος είναι συνεχής, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζεται κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Αν όμως εμφανίζεται κατά διαστήματα και επιδεινώνεται ενώ καταβάλλετε κάποια προσπάθεια/γυμνάζεστε είναι πιο πιθανό να συνδέεται με κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

Ζάλη/αίσθημα λιποθυμίας

Το αίσθημα λιποθυμίας χωρίς προφανή λόγο (όπως για παράδειγμα ύστερα από έντονη άσκηση ή λόγω αφυδάτωσης) θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στην καρδιά σας, ειδικά αν συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή και κρύο ιδρώτα.

Δυσφορία και αίσθημα καψίματος στο στήθος ή την πλάτη

Οι γυναίκες συνήθως περιγράφουν μια καρδιακή προσβολή ως ένα αίσθημα σφιξίματος, πίεσης ή βάρους στο στήθος. Ο πόνος δε χρειάζεται να είναι δυνατός ή απότομος. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει για αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα συχνά να θεωρείται ότι οφείλεται σε δυσπεψία ή καούρα.

Αν δεν συμβαίνει λίγο μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος, ή αν δεν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα δυσπεψίας και βιώνετε και συμπτώματα όπως ναυτία πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας.

Ακραία κόπωση

Αν νιώθετε ότι δε μπορείτε να κάνετε ούτε το γύρο του τετραγώνου στη γειτονιά σας, ή νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε μια παύση και να σταματήσετε καθώς φέρνετε εις πέρας τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε αυτό ίσως είναι ένα σημάδι ότι το αίμα δεν πηγαίνει σωστά στην καρδιά σας.

Πώς συμβαίνουν οι καρδιακές προσβολές

Συνήθως προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπαρών καταθέσεων, που ονομάζεται «πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες». Όταν αυτή η πλάκα πυκνώσει και σκληρύνει προκαλείται αθηροσκλήρωση –μια κοινή καρδιακή ασθένεια που προκαλεί ανακοπή.

Η αθηροσκλήρωση μπλοκάρει/εμποδίζει τη ροή του αίματος, και κατά συνέπεια του οξυγόνου που κυκλοφορεί στον καρδιακό μυ κάτι που οδηγεί σε ανακοπή.

Στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής περιλαμβάνονται: το οικογενειακό ιστορικό, η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή/και χοληστερόλη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το στρες και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Παρόλ’ αυτά μπορεί κανείς να πάθει καρδιακή προσβολή ακόμη κι αν δεν εμφανίζει προδιάθεση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *