Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) ως κύριους μοχλούς ενός άρτιου ελεγκτικού μηχανισμού με επιστημονικά κριτήρια, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών για τα ΘΠΣ.
Έχοντας την ευθύνη για τον συντονισμό της ανάπτυξης των ΘΠΣ και της ψηφιακής απεικόνισής τους, καθώς και της υποστήριξης του μηχανισμού ελέγχου και εκπαίδευσης των ιατρών στην εφαρμογή τους, με την συνεργασία των ειδικών επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) διοργάνωσε στις 15/2 ειδική συνάντηση εργασίας, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος της ΙΕΑ Α.Σκουτέλης και ο Γεν γραμματέας Λ.Θηραίος, παρουσία της ΓΓ του Υπουργείου Υγείας Χ.Παπανικολάου. Παρών ήταν και ο Ταμίας του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος, ο οποίος είναι υπεύθυνος συντονισμού της ομάδας εργασίας του ΙΣΑ για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση το επείγον του θέματος στην κατάρτιση των ΘΠΣ, προκειμένου να γίνει πράξη η άρση του πλαφόν συνταγογράφησης, υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας Α.Μπέζας στον ΙΣΑ, λέγοντας ότι με την έναρξη των ΘΠΣ θα πάψει να ισχύει το μέτρο στη συνταγογραφία των γιατρών.
Παρόλα αυτά ο κ.Πατούλης τόνισε ότι ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε για ύστατη φορά να αποσυρθεί το πλαφόν της μηνιαίας δαπάνης εδώ και τώρα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτάκουστο μέτρο σε όλη την Ευρώπη που στερεί από τους ασθενείς την ελεύθερη επιλογή γιατρού και από τους γιατρούς τη δυνατότητα να επιτελέσουν απρόσκοπτα το θεραπευτικό τους εργο. Όσον αφορά στη θέσπιση των ΘΠΣ, τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο ΙΣΑ και η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών ανοίγουν νέους επιστημονικούς ορίζοντες στον ιατρικό κόσμο, με κύριους στόχους: την προώθηση πλαισίου καλής ιατρικής πρακτικής, βασισμένης στην τεκμηριωμένη ιατρική (evidence based medicine), τη μελέτη και παρακολούθηση της Κλινικής Συνταγογραφίας, μέσα από την εμπειρία των γιατρών στην εφαρμογή των ΘΠΣ, καθώς και την ενσωμάτωση κλινικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην καθημερινή ιατρική πράξη. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στους 59 συναδέλφους, στους οποίους αυθαίρετα ο ΕΟΠΥΥ στέρησε το δικαίωμα της συνταγογράφησης, λέγοντας: «Έχει μεγάλη σημασία αυτό το βήμα, ώστε να πάψει πλέον η λασπολογία ενάντια στους γιατρούς μας για υποτιθέμενη υπερσυνταγογράφηση. Τέτοια φαινόμενα αυθαίρετης και αδικαιολόγητης τιμωρίας ευχόμαστε να εκλείψουν οριστικά με την εφαρμογή των ΘΠΣ»
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε ότι στα άμεσα σχέδια του συλλόγου με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών είναι να εκπαιδεύσουν από κοινού τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ που το επιθυμούν, στη συνταγογραφία βάσει ΘΠΣ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΙΣΑ θα δημιουργήσει ένα Help Deskγια την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των γιατρών μελών του.