Αποτελώντας μια καθημερινή συνήθεια, ο καφές είναι έντονα συνδεδεμένος στο μυαλό μας με την τόνωση και την ευεξία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, νεότερες έρευνες έρχονται να εμπλουτίσουν τα επιστημονικά δεδομένα τονίζοντας όλο και περισσότερο τη σημαντική συμβολή του στην προστασία του οργανισμού από σοβαρές παθήσεις.
Επομένως, μήπως τελικά η φράση «πάμε για καφέ» δεν είναι απλά μια ευκαιρία για διασκέδαση και επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και μια συνήθεια που συμβάλλει στη φροντίδα της υγείας μας;
«Στην καρδιά του προβλήματος»
Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωσή του, δηλαδή 2 με 3 φλιτζάνια ανά ημέρα, είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης.
Γλυκός σαν καραμέλα;
Ο καφές όχι μόνο δεν είναι «γλυκός», αντίθετα, η προστατευτική δράση του στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι ένα πεδίο με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλές και καλά σχεδιασμένες μελέτες. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, διαφαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ πιθανώς να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, υπάρχουν και δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να καθυστερήσει τη μετάβαση από το στάδιο του προδιαβήτη στο διαβήτη τύπου 2. Οι βασικοί «κρυφοί υπερασπιστές» της ευεργετικής αυτής σχέσης όπως έχει προταθεί από πολλους ερευνητές είναι η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ.
Για «γερά νεύρα»
Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων καθώς δυσχεραίνουν τις κινητικές και νοητικές τους λειτουργίες. Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο καφές δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση ή/και στην εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο στην προστατευτική δράση της καφεϊνης όσο και στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.
Ο καφές καταναλώνεται από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα διατροφής σήμερα. Καινούριες μελέτες ολοένα και πιο συχνά έρχονται να επιβεβαιώσουν την θετική του επίδραση σε πολλούς τομείς της υγείας, αναδεικνύοντας ένα νέο πολλά υποσχόμενο ρόλο του στην καθημερινή μας διατροφή.
Πηγή: nutrimed.gr