Δωρεάν έλεγχος για τον χρόνιο πόνο

697977C997A05C43897229EAB1892934.jpg

  Δωρεάν έλεγχο για χρόνιο πόνο θα διενεργούν 150 συνεργάτες γιατροί της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την ερχόμενη Παρασκευή. Παράλληλα θα λειτουργεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή, όπου ειδικοί θα απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού για τον χρόνιο πόνο.

Επίσης το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μαζί με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκινά στις 2 Φεβρουαρίου πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της οστεοαρθρίτιδας για ανασφάλιστους, άπορους ασθενείς και μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 20 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και έχει στόχο να ελεγχθούν τα αδιάγνωστα περιστατικά οστεοαρθρίτιδας στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ώστε «να προλάβουμε τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους», ανέφερε, σε εκδήλωση για τον χρόνιο πόνο, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποια μορφή χρόνιου πόνου, ενώ έχει παρατηρηθεί από την κλινική εμπειρία ότι, κάτω από συνθήκες έντονου άγχους και εργασιακής ανασφάλειας, ο χρόνιος πόνος μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή χρόνια νόσο, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αλλά και των οικείων του, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, ρευματολόγος Αχιλλέας Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρόνιος πόνος είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες και πιο συχνός είναι ο νευροπαθητικός, δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε κάποια βλάβη μιας περιοχής του νευρικού συστήματος, ενώ ο πιο περίπλοκος είναι ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή αυτός που εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα.

Στατιστικές δείχνουν ότι άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και αδυναμία ελέγχου του άγχους, και επιπλέον άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελίξουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο.

«Στα εθνικά προγράμματα της Δημόσιας Υγείας πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με χρόνιο πόνο, μέσα από μια συστηματική ανασκόπηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, τόσο στην πρόληψη του πόνου, όσο και στην αξιολόγηση και ανακούφισή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *