Ο Δρ. Mats Brannstrom από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ που ήταν ο επικεφαλής του πειραματικού αυτού προγράμματος γονιμότητας ελπίζει ότι η εν λόγω τεχνική θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν το παιδί τους. Ο ίδιος εξήγησε – για να δείξει τη σημασία του εγχειρήματος – ότι τουλάχιστον 15.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφελούνταν από μία τέτοια επιστημονική εξέλιξη. Πρόκειται για γυναίκες που είτε γεννήθηκαν χωρίς μήτρα είτε η μήτρα τους παρουσιάζει προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να κυοφορήσουν το παιδί τους.
Η ομάδα του Δρ. Mats Brannstrom συγκέντρωσε 10 γυναίκες στη μελέτη της. Η μία δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη μεταμόσχευση για ιατρικούς λόγους, αλλά οι υπόλοιπες 9 μπορούσαν και τα κατάφεραν. Οι γυναίκες αυτές είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή την είχαν αφαιρέσει επειδή είχαν περάσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότερες είναι τριαντάρες και παίρνουν μέρος σε μεγαλύτερη μελέτη που έχει σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο είναι εφικτό να μεταμοσχεύσουμε μήτρες σε γυναίκες, που δεν έχουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να κυοφορήσουν το παιδί τους.
Οι επιστήμονες δεν συνέδεσαν τις μήτρες με τις σάλπιγγες οπότε και οι ασθενείς δεν θα καταφέρουν να συλλάβουν φυσιολογικά, αλλά όλες αυτές οι γυναίκες έχουν ωοθήκες και παράγουν ωάρια, που θα χρησιμοποιηθούν για να συλλάβουν με τεχνητή γονιμοποίηση.
Επιστήμονες στη Βρετανία και σε άλλα μέρη του κόσμου ασχολούνται με το ίδιο εγχείρημα, ωστόσο οι προσπάθειες στη Σουηδία είναι πιο προχωρημένες. Είχαν γίνει και άλλες 2 προσπάθειες στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και οι δύο απέτυχαν στο να κυοφορηθούν με επιτυχία έμβρυα.
Πηγή: vita.gr