Ερευνητές δημιούργησαν μια ένεση, η οποία σε κλινικές μελέτες που έγιναν σε ποντίκια, σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου το μαστού στο 75% των περιπτώσεων.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα της έρευνας εντυπωσιακά και τόνισαν ότι σταματώντας την εξέλιξη της ασθένειας σε πολύ αρχικό στάδιο, η ένεση θα μπορούσε να γλιτώσει χιλιάδες γυναίκες από το χειρουργείο και την ακτινοθεραπεία.
Ουσιαστικά, η νέα αυτή ένεση μπλοκάρει την ανάπτυξη της ασθένειας σε πολύ αρχικό στάδιο, το οποίο ονομάζεται DCIS (ductal carcinoma in situs).
Βρετανοί επιστήμονες είπαν ότι πρόκειται για συναρπαστικά νέα, αλλά προειδοποίησαν ότι το φάρμακο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Η νέα αντιμετώπιση της ασθένειας απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πολύ αρχικό στάδιο (DCIS). Στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 5.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με DCIS, ενώ στις μισές εξελίσσεται ο καρκίνος. Επειδή, όμως, οι γιατροί δεν γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις θα εξελιχθεί η ασθένεια, οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στο χειρουργείο και ορισμένες προχωράνε σε ολική μαστεκτομή.
Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει τα «ένοχα» γονίδια και επομένως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας -όπως η διάσημη ηθοποιός Angelina Jolie- θα μπορούν να επωφεληθούν κάνοντας τη νέα ένεση κάθε έξι μήνες, εξηγούν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Don Ingber από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτές τις γυναίκες τίποτα πέρα από τις γνωστές δραστικές θεραπείες. Τα ευρήματα της έρευνας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον να θεραπεύονται ασθενείς με ροπή στον καρκίνο».
Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν βοηθά σε άλλους τύπους καρκίνου του μαστού, οι οποίοι είναι πολύ προχωρημένοι όταν ανιχνευθούν.
Η ίδια αντιμετώπιση θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στη μάχη ενάντια σε άλλους μορφές καρκίνου, καθώς και σε άλλες ασθένειες που οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες φαίνονται αισιόδοξοι ότι η νέα αυτή ένεση θα μπορέσει να θεραπεύσει γυναίκες με DCIS ή γυναίκες που φέρουν τα «ένοχα» γονίδια.
Πηγή: vita.gr