Η μουσική «ξυπνά» αναμνήσεις

AEB5FAD9039964A89A420196203D89A6.jpg

  Η ποπ μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, να ανακαλέσουν προσωπικές τους αναμνήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές οι ασθενείς που υπέφεραν από κάποιο τραύμα ή κάκωση στον εγκέφαλο, μπορούσαν να ανακαλέσουν προσωπικές τους αναμνήσεις στον ίδιο βαθμό με όσους ήταν απόλυτα υγιείς.

Οι Dr Amee Baird και Dr Séverine Samson ήταν οι πρώτες που μελέτησαν τη «δύναμη» της μουσικής στο να «ξυπνά» αναμνήσεις σε ανθρώπους που υπέφεραν από κάποιο τραυματισμός στον εγκέφαλο, συγκριτικά με όσους ήταν υγιείς ή έπασχαν από άνοια.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychological Rehabilitation.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ερευνήτριες έπαιξαν αποσπάσματα από διάφορα δημοφιλή τραγούδια, σε πέντε ανθρώπους που είχαν υποστεί κάποια βλάβη στον εγκέφαλο.

Τα τραγούδια, που είχαν κάποια σχέση με τη ζωή των ασθενών, παίχτηκαν και σε πέντε ακόμη εθελοντές, οι οποίοι ήταν απόλυτα υγιείς.

Οι ερευνήτριες ζήτησαν από όλους να καταγράψουν πόσο γνωστά/οικεία τους φαίνονταν τα τραγούδια, αν τους άρεσαν και τι αναμνήσεις τους προκαλούσαν.

Σύμφωνα με τις Dr Baird και Dr Samson, από το πανεπιστήμιο Newcastle της Αυστραλίας και της Lille στη βόρεια Γαλλία, βρήκαν ότι οι ασθενείς με την εγκεφαλική βλάβη ήταν σε θέση να θυμηθούν παρόμοια «ποσότητα αναμνήσεων» με τους υγιείς.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν θετικές αναμνήσεις, είτε από κάποιο πρόσωπο, ή από μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους.

Όσα τραγούδια «ξυπνούσαν» αναμνήσεις αξιολογήθηκαν ως πιο οικεία, και πιο «ευχάριστα».

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η μουσική είναι ένα αποτελεσματικό ερέθισμα, για να “εκμαιεύει” κανείς αυτοβιογραφικές αναμνήσεις και μπορεί να είναι ευεργετική στην αποκατάσταση της αυτοβιογραφικής αμνησίας» ανέφεραν οι ερευνήτριες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να γίνουν γνωστά ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη σχέση της μνήμης, της μουσικής και των συναισθημάτων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *