Αδυνατίστε κοιτώντας φωτογραφίες με φαγητό

6BBD9352FF21804210B4050AAB7847D0.jpg

  Το να τραβά κανείς φωτογραφίες από το φαγητό του με τη βοήθεια του Instagram θεωρείται πλέον μια από τις πιο ενοχλητικές συνήθειες, στον κόσμο του διαδικτύου, όμως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η τάση αυτή θα μπορούσε να κάνει καλό σε όσους θέλουν να… χάσουν μερικά κιλάκια!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι όταν κανείς κοιτάει πολλές φωτογραφίες με φαγητό δεν του είναι τόσο ευχάριστο το να τρώει, κάτι που θα μπορούσε να κάνει όσους θέλουν να αδυνατίσουν να… σταματήσουν το τσιμπολόγημα που τους προσθέτει κιλά.

Αυτό, όπως λένε, συμβαίνει γιατί όταν κανείς κοιτάει συνεχώς το περιεχόμενο ενός πιάτου, αρχίζει να… βαριέται. Έτσι, όταν έρθει η ώρα για να φάει, δε θα έχει όρεξη ούτε για μια μπουκιά.

Οι επιστήμονες λένε για παράδειγμα, ότι αν κανείς βλέπει συνεχώς φωτογραφίες με χάμπουργκερ ή γλυκά, την επόμενη φορά που θα τα φάνε, δε θα τους φανούν το ίδιο ευχάριστα.

«Με μια έννοια αρχίζει το άτομο να κουράζεται από τη συγκεκριμένη γεύση, χωρίς καν να έχει φάει το συγκεκριμένο φαγητό» είπε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο καθηγητής Ryan Elder, στη Daily Mail.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν 232 άνθρωποι.

Από τους μισούς ζητήθηκε να κοιτάξουν από 60 φωτογραφίες από γλυκά (κέικ, σοκολατοειδή κ.ά.), ενώ οι υπόλοιποι είδαν από 60 φωτογραφίες από αλμυρές τροφές, όπως τσιπς, σάντουιτς και τηγανητά.

Αφού αξιολόγησαν κάθε φωτογραφία για το πόσο «νόστιμο» τους φαινόταν το φαγητό, κάθε συμμετέχοντας ολοκλήρωσε το πείραμα τρώγοντας αλμυρά φιστίκια. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν το πόσο απόλαυσαν τα φιστίκια.

Εκείνοι που είχαν κοιτάξει τις «αλμυρές φωτογραφίες» ανέφεραν ότι τα ευχαριστήθηκαν λιγότερο, παρότι στις φωτογραφίες δεν υπήρχαν καθόλου φιστίκια, παρά μόνο άλλες αλμυρές τροφές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνέβη, επειδή οι «αισθητήρες του αλμυρού» ενεργοποιήθηκαν ήδη απλά και μόνο κοιτώντας τις φωτογραφίες, κι έτσι όταν ήρθε η ώρα για την πραγματική δοκιμή, ένιωθαν ότι το είχαν ήδη κάνει και τους ήταν αρκετό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των Larson και Elder, σε συνεργασία με τον καθηγητή Joseph Redden από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσιεύτηκαν στο Journal of Consumer Psychology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *