Γονίδιο υπεύθυνο για τον αργό μεταβολισμό

1191039BAC97D66CCC54E8B45DFDE7A9.jpg

  Η δικαιολογία ότι είμαστε παχουλοί επειδή έχουμε γεννηθεί με πιο αργό μεταβολισμό από τους υπόλοιπους ευσταθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μία ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge βρήκε αποδείξεις ότι το μεταλλαγμένο DNA πράγματι κάνει τον μεταβολισμό πιο αργό. Οι ερευνητές τονίζουν βέβαια ότι τέτοιες μεταλλάξεις αφορούν λιγότερους από 1 στους 100 ανθρώπους και ότι συνήθως αυτοί έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας από την παιδική τους ηλικία, αν και κάποιοι μπορεί να έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο και να καταφέρνουν να έχουν φυσιολογικό βάρος. Επίσης, από την έρευνα φάνηκε ότι περίπου το 2% των παιδιών που ήταν παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 5 ετών είχαν το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell μπορεί να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία, ακόμα και για ανθρώπους χωρίς τη σχετική μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Μεταβολικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge γνώριζαν ότι τα ποντίκια που γεννιόνταν με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στο DNA τους, στο γονίδιο, που ονομάζεται KSR2, έπαιρναν βάρος πιο εύκολα. Αλλά δεν γνώριζαν ποια επίδραση μπορεί να είχε το εν λόγω γονίδιο στους ανθρώπους και έτσι ανέλυσαν το DNA 2.101 υπέρβαρων ασθενών. Μερικοί από αυτούς έφεραν μεταλλαγμένες εκδοχές του KSR2. Αυτό είχε μία διπλή επίδραση, τους άνοιγε την όρεξη και παράλληλα έκανε τον μεταβολισμό τους πιο αργό.

«Αν είχες μία τέτοια μετάλλαξη θα πείναγες συχνότερα, θα ήθελες να τρως περισσότερο, δεν θα είχες διάθεση για κίνηση γιατί θα είχες πιο αργό μεταβολισμό και θα εμφάνιζες διαβήτη τύπου 2 σε μικρότερη ηλικία», είπε η ερευνήτρια καθηγήτρια Sadaf Faroqi.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *