Όσο περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση δαπανούν οι 30άρηδες, τόσο πιο δύσκαμπτες γίνονται οι αρτηρίες τους, λέει νέα έρευνα.
Παρακολουθώντας την αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά μπορεί να χαλαρώνουμε, αλλά, σύμφωνα με νέα μελέτη, όσο περισσότερες ώρες δαπανούν οι νέοι γύρω στα 30 μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, τόσο πιο δύσκαμπτες γίνονται οι αρτηρίες μας, σημάδι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον.
«Το γεγονός ότι οι αρτηρίες δεν έχουν ελαστικότητα προδιαθέτει την ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον», εξηγεί η Isabel Ferreira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Maastricht της Ολλανδίας.
Παλιότερες έρευνες είχαν συνδέσει την παρακολούθηση τηλεόρασης με αυξημένο βάρος, χοληστερίνη, πίεση αίματος και ανάπτυξη διαβήτη. Γενικά, θεωρείται ότι οι άνθρωποι που δαπανούν αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα μέσα στη μέρα, εμφανίζοντας έτσι μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.
Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν τα πρώιμα σημάδια προβλημάτων υγείας που οφείλονταν στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να ανιχνευθούν σε νεαρούς ενήλικες. Έτσι, μελέτησαν τα στοιχεία 373 γυναικών και ανδρών –στην ηλικία των 32 ετών και ξανά στα 36 τους-, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, την άσκηση και άλλες συνήθειές τους.
Στην ηλικία των 36 ετών, ζητήθηκε από κάθε συμμετέχοντα να υποβληθεί σε έναν υπέρηχο, προκειμένου να υπολογιστεί πιθανή ακαμψία των βασικών αρτηριών του σώματός του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με τις πιο άκαμπτες καρωτίδες (βασικές αρτηρίες που βρίσκονται στον λαιμό και μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο) δαπανούσαν καθημερινά περίπου 20’ περισσότερα μπροστά στην τηλεόραση, συγκριτικά με όσους εμφάνιζαν πιο ελαστικές καρωτίδες. Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και για τις μηριαίες αρτηρίες των ποδιών.
Η επιδημιολόγος, Isabel Ferreira, εντόπισε το «σημείο καμπής» στις δυο ώρες «καθισιού» την ημέρα. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για το μέγιστο διάστημα παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά.
«Το αστείο είναι ότι οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας δεν είναι αναστρέψιμες ακόμα και αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε κάποια σωματική δραστηριότητα», τονίζει η Ferreira.
«Για να το θέσω απλά: Να είστε δραστήριοι!», προτρέπει η Ferreira και συνεχίζει: «Και κυρίως να μην δαπανάτε πάνω από δυο ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή».
Πηγή: vita.gr