Ξέρω τι… διάβαζες πριν από λίγο

04665EB5559ACF66FAFA9630C059F867.jpg

  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Radboud University Nijmegen στην Ολλανδία κατάφεραν να προσδιορίσουν τι διάβαζαν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνά τους, κοιτώντας μαγνητικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν να το κάνουν αυτό μελετώντας μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) από τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας το γραμμικό μαθηματικό μοντέλο Gaussian.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα Kurzweil Accelerating Intelligence, οι ερευνητές «δίδαξαν» στο μοντέλο αυτό πώς 1.200 voxels (ογκομετρικά pixels) διαστάσεων 2x2x2 mm από τις μαγνητικές τομογραφίες αντιστοιχούσαν σε μεμονωμένα εικονοστοιχεία από διαφορετικές χειρόγραφες επιστολές.

Έτσι κατέστη δυνατό να αναπαραστήσουν μια πρόχειρη εικόνα αυτού που έβλεπε ο εθελοντής. Το αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο με ένα ασαφές μοτίβο από στίγματα.

Letter.png

Στη συνέχεια «δίδαξαν» στο μοντέλο πώς ήταν οι χαρακτήρες των γραμμάτων. «Αυτό βελτίωσε την αναγνώρισή τους σημαντικά» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Marcel van Gerven.

«Το μοντέλο συγκρίνει τα γράμματα για να καθορίσει ποια αντιστοιχούν καλύτερα με την αποτυπώμενη εικόνα και στη συνέχεια συνδυάζει τα αποτελέσματα αυτά με τα πραγματικά γράμματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κοντά στην αρχική επιστολή.

«Η προσέγγισή μας προσομοιάζει με το πώς πιστεύουμε ότι ο εγκέφαλος συνδυάζει προηγούμενη γνώση με αισθητηριακές πληροφορίες. Για παράδειγμα, ο καθένας αναγνωρίζει τις γραμμές και τις καμπύλες σε αυτό το δημοσίευμα ως γράμματα, μόνο εφόσον έχει μάθει να διαβάζει. Ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε το μοντέλο μας σε τέτοιο βαθμό, που να μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην εργαζόμενη μνήμη ή σε υποκειμενικές εμπειρίες όπως τα όνειρα και τα οράματα» είπε ακόμη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *