Σε βασική αιτία απουσίας από την εργασία αναδεικνύονται οι ρευματικές παθήσεις , καθώς από αυτές πάσχουν τουλάχιστον 2.500.000 Έλληνες.
Εκτιμάται, ότι το 30% των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης φαρμάκων αποδίδεται στις ρευματικές παθήσεις.
Την ίδια ώρα, όμως, 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ούτε γνωρίζουν ότι πρέπει να απευθύνονται σε ρευματολόγο αν παρουσιάσουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας από εκπροσώπους του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ), με ιδιαίτερη αναφορά στο «κενό ενημέρωσης» των πασχόντων για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.
Οι πάσχοντες πηγαίνουν καθυστερημένα στον ρευματολόγο
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, «Οι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην πλειονότητά τους, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ρευματολογία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο, καθώς μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος.
Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθή διάγνωση και την μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας.
Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, το 3% με πόνο στη μέση, το 9% με πόνο στον αυχένα και το 23% με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο».
Ένας στους τέσσερις Έλληνες πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση
Από την πλευρά του ρευματολόγος κ. Σταύρος Μητακίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία, τονίζοντας: «2.500.000 Έλληνες υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση, και σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), 30% των απουσιών από την εργασία και 25% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)».
Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες
Με δεύτερη εισήγησή του ο κ. Ανδριανάκος αναφέρθηκε στο θέμα της θεραπείας των ρευματικών παθήσεων, τονίζοντας ότι «η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στην ύφεση».
Πηγή: healthpress.gr