Χαρίζει χρόνια ζωής, βελτιώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ μπορεί ακόμη και να αλλάξει την έκφραση των γονιδίων… Ας δούμε τα «έξτρα» οφέλη της άσκησης πέρα από τους δυνατούς κοιλιακους και τους σφιχτούς γλουτούς.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η άσκηση μας κάνει καλό. Πέρα από τα ορατά αποτελέσματά της στο μυϊκό μας σύστημα, τη βελτίωση της ισορροπίας, την ενίσχυση της αντοχής και την όξυνση των αντανακλαστικών, η συστηματική ενασχόληση με ένα σπορ ή οι συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στην καταπολέμηση του στρες. Αυτά όμως δεν είναι όλα όσα κερδίζουμε βάζοντας τα σπορ στη ζωή μας. Τα κρυφά οφέλη της άσκησης είναι πολύ περισσότερα! Ξεκινούν από τα… γονίδιά μας και φτάνουν ως τα κύτταρα της επιδερμίδας μας.
Bonus 1 Καλύτερο σεξ
Εάν η καλύτερη καρδιακή λειτουργία δεν αποτελεί επαρκές κίνητρο για να μας ωθήσει στο γυμναστήριο, τότε η υπόσχεση για τη βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής μπορεί να το επιτύχει! Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν εντάξει την άσκηση στη ζωή τους έχουν καλύτερη εικόνα του σώματός τους και αξιολογούν τόσο τη σεξουαλική τους απόδοση όσο και την ικανοποίηση υψηλότερα συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Ειδικότερα για τους άνδρες, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας μειώνεται κατά 30% σε όσους ασκούνται συγκριτικά με όσους δεν ασχολούνται με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, μετά την ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον, η καρδιοαναπνευστική προπόνηση (π.χ. το τρέξιμο) συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση των ενδορφινών, που ανήκουν στις ορμόνες οι οποίες βελτιώνουν τη σωματική και την ψυχική διάθεση.
Bonus 2 Βελτιώσεις στο DNA
Η συστηματική άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει την έκφραση των γονιδίων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αν και κληρονομούμε ένα προκαθορισμένο γενετικό υλικό από τους γονείς μας, εντούτοις οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων – δηλαδή το κατά πόσον αυτά θα «ενεργοποιηθούν» ή θα «σιωπήσουν». Αυτές οι αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων αποκαλούνται επιγενετικές και έχει φανεί ότι επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, το στρες, τη διατροφή (ακόμη και από τη διατροφή της εγκύου), αλλά και την άσκηση. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας παρατηρήθηκε ότι μετά από λίγα λεπτά άσκησης υγιών ανδρών σε στατικό ποδήλατο υπέστη άμεση αλλαγή το γενετικό υλικό των κυττάρων των μυών τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται ότι 1 ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει στο μισό τυχόν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση παχυσαρκίας.
Bonus 3 Λαμπερό δέρμα
Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθά στον καλύτερο καθαρισμό και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από τις στιβάδες του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μία από τις πρώτες αλλαγές που παρατηρούν όσοι ασχολούνται με σπορ τα οποία έχουν ιδιαίτερα αυξημένη εφίδρωση -όπως η hot yoga, που εκτελείται σε θερμοκρασία 40* C- είναι η λάμψη και η καθαρότητα του δέρματός τους μετά τα πρώτα μαθήματα.
Επιπρόσθετα, η μυϊκή τόνωση που επέρχεται με τη συστηματική άσκηση συντελεί και στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας, δεδομένου ότι όσο πιο τονωμένοι είναι οι μύες κάτω από το δέρμα τόσο καλύτερα το υποστηρίζουν και συμβάλλουν στην πιο νεανική του εμφάνιση.
Η συστηματική άσκηση, τέλος, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος, του μεγαλύτερου οργάνου του σώματός μας.
Bonus 4 Καλύτερος ύπνος
Οι άνθρωποι που κοιμούνται καλύτερα αναφέρουν ότι ασκούνται. Ταυτόχρονα εκείνοι που αθλούνται αναφέρουν ότι κοιμούνται καλύτερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και όταν εκείνοι που αθλούνται κοιμούνται τις ίδιες ώρες συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή, εντούτοις αναφέρουν ότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλύτερη. Μάλιστα, όσοι αθλούνται πιο εντατικά φαίνεται ότι απολαμβάνουν και τον πιο ξεκούραστο ύπνο και ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από αϋπνία. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση από το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου διαπιστώθηκε ότι όσοι αθλούνται εντατικά αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου σε ποσοστό μόλις 17%. Συγκριτικά το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 50% για όσους κάνουν καθιστική ζωή. Όσο για εκείνους που αθλούνται με πιο χαλαρούς ρυθμούς, το ποσοστό όσων δυσκολεύονται να κοιμηθούν ανέρχεται σε 24%. Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι η ενασχόληση με μια φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Μία απλή συμβουλή που μας δίνουν οι ειδικοί είναι να κάνουμε έναν δεκάλεπτο περίπατο καθημερινά, για να έχουμε πιο… γλυκά όνειρα. Αλλά ακόμη και αν αυτό μας φαίνεται δύσκολο, μπορούμε σε πρώτη φάση απλώς να περιορίσουμε τον χρόνο που καθόμαστε, μια και στο πλαίσιο της έρευνας φάνηκε ότι ακόμη και το λιγότερο καθισιό (λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα) προάγει την ποιότητα του ύπνου.
Bonus 5 Γερή άμυνα
Η συστηματική άσκηση αποδεδειγμένα τονώνει την άμυνα του οργανισμού, μας καθιστά λιγότερο ευπαθείς σε λοιμώξεις, ενώ αν αρρωστήσουμε μας βοηθά να καταπολεμήσουμε και να ξεπεράσουμε γρηγορότερα τις ιώσεις. Παράλληλα έχει φανεί ότι σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, ακόμη και ο καρκίνος. Επίσης, η άσκηση συντελεί στη μείωση της έκκρισης των ορμονών του στρες, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τις πιθανότητες νόσου.
Επομένως, δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόγκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία, το τένις, το μπάσκετ και το βόλεϊ (ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα κάθε φορά) δεν τονώνουν μόνο το μυϊκό μας σύστημα, αλλά και το ανοσοποιητικό μας.
Bonus 6 Λιγότερες κρίσεις ημικρανίας
Αν και υπάρχουν περιστατικά πασχόντων από ημικρανία όπου η άσκηση πυροδοτεί κρίσεις ημικρανίας -γι’ αυτό και την αποφεύγουν-, εντούτοις οι έρευνες δείχνουν ότι για την πλειονότητα των πασχόντων η συστηματική ενασχόληση με μια φυσική δραστηριότητα είτε δεν επηρεάζει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των κρίσεων είτε μπορεί ακόμη και να τις μειώσει. Σύμφωνα μάλιστα με σουηδική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia», παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα και η ένταση των κρίσεων μειώθηκε και στις 3 ομάδες συμμετεχόντων. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας γυμνάζονταν για 40΄, 3 φορές την εβδομάδα, εκείνες της δεύτερης λάμβαναν αγωγή για την αντιμετώπιση της ημικρανίας (τοπιραμάτη), ενώ εκείνες της τρίτης έκαναν τεχνικές χαλάρωσης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ημικρανίας συγκριτικά με τα φάρμακα, τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών (όπως μούδιασμα, κούραση, δυσκοιλιότητα).
Bonus 7 Πιο εύκολες οι «δύσκολες ημέρες»
Οι περισσότερες γυναίκες ταλαιπωρούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τις σωματικές αλλαγές και τις ψυχικές μεταπτώσεις λίγο πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, όπως είναι το αίσθημα βάρους, το πρήξιμο στο στήθος, οι πόνοι στη μέση, η επιθυμία για γλυκά, η δυσκοιλιότητα, ο εκνευρισμός, η αϋπνία και η μελαγχολία. Η συστηματική ενασχόληση με ένα σπορ ή μια εναλλακτική δραστηριότητα, όπως η γιόγκα, αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση αυτών των ενοχλήσεων, ενώ για τις γυναίκες που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου έχει φανεί ότι βοηθούν στον περιορισμό τους.
Bonus 8 Περισσότερα χρόνια ζωής
Η άσκηση μακραίνει τη ζωή. Πλήθος ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική ενασχόληση με μια φυσική δραστηριότητα, έστω και το καθημερινό ζωηρό περπάτημα για λίγα λεπτά, προσθέτει χρόνια στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, μόλις 11΄ περπατήματος την ημέρα (ή 75΄ την εβδομάδα) «προσθέτουν» 1,8 χρόνια επιπλέον στο προσδόκιμο επιβίωσής μας συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές με βάση την ανάλυση στοιχείων από 650.000 ενηλίκους σε διάστημα 10 ετών.
Πηγή: vita.gr