Το βακτήριο έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 48 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από την ασθένεια με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αιτία της επιδημίας θεωρούνται τα φύτρα σπόρων.
Με κοινή ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών(ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων(EFSA) προσθέτουν νέες πληροφορίες για την πηγή της επιδημίας. Συγκεκριμένα γνωστοποιούν ότι «σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα της επιδημίας».
Παράλληλα, φήμη έχει κυκλοφορήσει στα ευρωπαϊκά Μέσα σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνη για την εισαγωγή για την εισαγωγή των εν λόγω σπόρων είναι μόνο μία γερμανική εταιρεία. Η εκπρόσωπος της EFSA δεν μπορεί προς το παρόν ούτε να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Ως πιθανή πηγή της επιδημίας στη Γαλλία έχει επίσης αναφερθεί και η βρετανική εταιρεία σπόρων, Thomson & Morgan η οποία είχε προμηθευτεί φορτίο από μια γερμανική συνάδελφό της, την agaSAAT.
«Στείλαμε σπόρους στην Thomson & Morgan στη Βρετανία, αλλά οι σπόροι αυτοί δεν ήταν μολυσμένοι με E.coli», δήλωσε ο διευθυντής της agaSAAT προσθέτοντας τα εξής: «Κάνουμε μικροβιολογικούς ελέγχους στους σπόρους μας και δεν υπήρξαν θετικά τεστ για E.coli. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από τις γερμανικές υγειονομικές αρχές».
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές της ECDC και της EFSA επεσήμαναν πως η μόλυνση των σπόρων μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας του εμπορίου των σπόρων προειδοποιώντας πως «κι άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός».
Η βρετανική εταιρεία πάντως απέσυρε ορισμένες από τις ποικιλίες σπόρων της που βρίσκονται στην αγορά την περασμένη Δευτέρα, συστήνοντας παράλληλα στους καταναλωτές να αποφύγουν την οποιαδήποτε χρήση τους. Δεν έχει ακόμα αποσύρει κάποιο από τα προϊόντα της.