Βρετανικό δικαστήριο σήμερα ότι ένας 36χρονος διανοητικά ανάπηρος άνδρας, ο οποίος δεν είναι σε θέση αν χρησιμοποιεί μέσα αντισύλληψης, θα υποβληθεί σε στείρωση «για το συμφέρον του», μια απόφαση που θεωρείται ιστορικής σημασίας για τη χώρα.
Ο άνδρας αυτός, που είναι γνωστός μόνο με τα αρχικά DE, απέκτησε ένα γιο το 2010 και δεν επιθυμεί να αποκτήσει και άλλα παιδιά. Ωστόσο, η διανοητική κατάστασή του είναι τέτοια που τον εμποδίζει να πάρει μια απόφαση όσον αφορά τη βαζεκτομή του.
Οι γονείς του, ο οικογενειακός γιατρός και οι κοινωνικές υπηρεσίες προσέφυγαν στα δικαστήρια ώστε να δοθεί εντολή να στειρωθεί ο 36χρονος, ο δείκτης νοημοσύνης του οποίου αντιστοιχεί σε εκείνον ενός παιδιού ηλικίας 6-9 ετών.
Ο DΕ, που ζει με τους γονείς του στην κεντρική Αγγλία, έχει σεξουαλικές επαφές αλλά δεν ξέρει πώς και δεν μπορεί να λάβει προφυλάξεις ώστε να μην μείνει έγκυος η σύντροφός του επί μια δεκαετία, η «PQ», που είναι επίσης διανοητικά καθυστερημένη. Επειδή κανείς τους δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, οι αρχές έλαβαν δραστικά μέτρα, εμποδίζοντας τον DE να βρίσκεται μόνος του στον ίδιο χώρο με τη φίλη του. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη γέννηση του γιου τους, ένα γεγονός που είχε «σοβαρές επιπτώσεις» τόσο για το ζευγάρι όσο και για τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με τη δικαστή, ο DE «κλονίστηκε σοβαρά» όταν έγινε πατέρας και δεν κατανοεί ότι το παιδί αυτό είναι συνέπεια των ερωτικών επαφών του με την PQ.
Η βαζεκτομή είναι «αναμφισβήτητα προς το συμφέρον του DE» αφού θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη σχέση του με τη φίλη του και θα του παράσχει ανεξαρτησία, έκρινε η δικαστής Έλινορ Κινγκ.
Ο Άνγκους Μουν, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του DE στο δικαστήριο, επέμεινε ότι «αναντίρρητα όλες οι πλευρές επιθυμούν την επέμβαση» και ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με ευγονική» αφού δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα υποβληθεί σε βαζεκτομή ενάντια στη θέλησή του. Επιπροσθέτως, υποστήριξε, η απόφαση δεν σημαίνει ότι υπάρχει δεδικασμένο ώστε να υποβληθούν σε παρόμοιες επεμβάσεις και άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον πελάτη του.
Η υποχρεωτική στείρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που εφαρμοζόταν ευρέως κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, θεωρείται σήμερα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.