Οι προηγούμενες έρευνες, που συνέκριναν τους γηραιότερους με τους μεσήλικες και τους νέους, έδειχναν πως οι υπερήλικες δεν ήταν και τόσο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, οι έρευνες δεν διέκριναν αν η δυσφορία τους οφειλόταν στην ηλικία τους ή στις διαφορετικές εμπειρίες που βίωσαν στη ζωή τους. Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2013, εξέτασε δεδομένα τριάντα ετών χιλιάδων Αμερικανών. Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν ψυχολογικούς δείκτες διάθεσης, πληροφορίες για επιτυχία στην εργασία και στις σχέσεις και αντικειμενικούς δείκτες υγείας.
Αφότου προσάρμοσαν τα ευρήματα σε μεταβλητές όπως υγεία, πλούτος, φύλο, εθνικότητα και εκπαίδευση, οι ερευνητές βρήκαν πως η ευτυχία αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έζησαν πολλές δυσκολίες (όπως την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 1929) βρέθηκαν να είναι πολύ πιο δυσαρεστημένοι από όσους έζησαν πιο άνετες ζωές.
Αυτό το εύρημα βοηθά στο να εξηγήσουμε γιατί οι προηγούμενες έρευνες είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα· οι εμπειρίες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι δύσκολοι καιροί μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία μιας ολόκληρης γενιάς για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα καλά νέα είναι ότι, άσχετα από το τι περάσαμε στις ζωές μας, μπορούμε να νιώθουμε ολοένα και πιο ικανοποιημένοι καθώς γερνάμε.