Τρισδιάστατος χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλου

 
Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου είναι πλέον γεγονός, χάρη στο «BigBrain». Πρόκειται για έναν ανατομικό χάρτη εξαιρετικής λεπτομέρειας, που δημιούργησαν ερευνητές από τον Καναδά και τη Γερμανία.


Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος για τους επιστήμονες σε κάθε μέρος της Γης, είναι 50 φορές πιο λεπτομερής από ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες. Δίνει έτσι στους νευροεπιστήμονες καλύτερη πρόσβαση στις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόηση, τα συναισθήματα, την ομιλία, τη γήρανση και τις διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον κ.α.

Το νέο ψηφιακό μοντέλο του εγκεφάλου απεικονίζει χαρακτηριστικά διαστάσεων έως 20 μικρομέτρων, δηλαδή σχεδόν όσο οι διαστάσεις των περίπου 80 δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η δημιουργία του «χάρτη» χρειάστηκε δέκα χρόνια και έγινε με πρότυπο το διατηρημένο σε παραφίνη εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε πεθάνει σε ηλικία 65 ετών. Ο εγκέφαλός της τεμαχίστηκε σε πάνω από 7.400 τμήματα, το καθένα πάχους το πολύ 20 μικρομέτρων. Τα τμήματα αυτά, αφού χρωματίστηκαν με τις κατάλληλες ουσίες, «σκαναρίστηκαν» σε υπερυπολογιστές και μετά έγινε η ψηφιακή ανακατασκευή του εγκεφάλου.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_105.jpeg

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_113.jpeg

Τα πλήρη δεδομένα του «BigBrain», που αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανθρωπίνου Εγκεφάλου, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα από κάθε επιστήμονα στη διαδικτυακή πύλη CBRAIN. Οι ερευνητές που θα επισκέπτονται την πύλη, θα μπορούν να εστιάσουν σε όποια περιοχή του εγκεφάλου θέλουν να μελετήσουν.

«Είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς το Google Earth. Μπορεί πλέον κανείς να δει λεπτομέρειες, που έως τώρα δεν ήσαν ορατές», δήλωσε η Κάτριν Άμουντς, επικεφαλής της ομάδας χαρτογράφησης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *