Αυτά είναι τα ευρήματα μεγάλης επιδημιολογικής έρευνας σε 149.000 αμερικανούς άνδρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αύξαναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 0,5 μερίδες την ημέρα κατά τη διάρκεια μια περιόδου τεσσάρων χρόνων είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας.
Από την άλλη μεριά εκείνοι που μείωναν την κατανάλωση κρέατος είχαν κατά 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Παράλληλα όμως εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς την ενοχοποίηση του κόκκινου κρέατος και τη σύνδεσή του με το διαβήτη, δεδομένου ότι, όπως εξηγούν πολλοί ειδικοί, οι επιδημιολογικές έρευνες όπως η συγκεκριμένη δεν αποδεικνύουν το αίτιο του φαινομένου που περιγράφουν, όσο καλά σχεδιασμένες και αν είναι.
Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι ο πιο πιθανός «ένοχος» είναι το κορεσμένο λίπος του κόκκινου κρέατος, ενώ παίζει ρόλο και το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο κρέας συνήθως δεν έχει χώρο για λαχανικά.
Επομένως για το καλό της υγείας μας απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένο λίπος σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πηγή: vita.gr