Στην επιστολή τονίζεται πως στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ισχύοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου, εκλείπει η συμπερίληψη δύο βασικών κατηγοριών της αναπηρίας και της ηλικίας, παρόλο που στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισαβόνας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας.
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, τα ΑμεΑ ήταν τα πρώτα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας ενώ υπογραμμίζει πως οι απόψεις αυτές αναπαράγονται με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική στη χώρα μας.
«Έχουν ήδη εκφραστεί απόψεις που κυκλοφορούν και διαδικτυακά και ομιλούν “υπέρ της στείρωσης – ακόμη και της ευθανασίας – ατόμων με αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα, ελαττωματικών πλασμάτων”», επισημαίνεται.
Καταλήγοντας, η ΕΣΑμεΑ υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας.